22 tény Új-Zélandról, ami először összezavar, majd — ámulatba ejt

Az iskolai földrajzórákról maximum annyi maradt meg nekünk Új-Zélandról, hogy valahol Ausztrália közelében található. Ez valahol igaz is, de maximum a térképen. A két országot ugyanis a valóságban több mint 2000 km választja el egymástól, ami nagyjából akkora, mint a Párizs és Moszkva közötti távolság. Az új-zélandi emberek és az ország kultúrája azonban ennél sokkal nagyobb figyelmet érdemel.Ezért most összegyűjtöttünk néhány izgalmas érdekességet erről a különleges országról, melyek elsőre sokkolnak, majd csodálattal töltenek el.

1.A helyiek mezítláb sétálnak nemcsak otthon, de az utcán is. Mindenhol találkozhatunk cipő nélküli emberekkel: a belvárostól kezdve a szupermarketen át egészen a plázáig.

Amikor először látsz ilyet, szó szerint lesokkol. Főleg talán a boltban a legfurcsább ilyennel találkozni, pláne nekünk, Európaiaknak, akik el sem tudjuk képzelni az életünket zokni és cipő nélkül.

3. A boltba vezető út során számos táblával és jelzéssel találkozhatunk, melyek igyekeznek emlékeztetni rá, hogy vigyünk magunkkal szatyrot a kocsinkból.

4. Hulladékból készített üzemanyag? Miért ne?! Ebben az országban ez gyakori.

5. Ez a szupermarket lánc ingyenes gyümölcsöket kínál nasiként a vásárláshoz.


6. Bevásárlókocsik egy új-zélandi szupermarketben: a bal oldali a fogyatékkal élő emberek számára, a jobb oldali a gyermekes családok részére lett kialakítva.


7. A Countdown szupermarket lánc minden szerdán “csendes vásárlást” tart. Ilyenkor egy órára lekapcsolják a zenét és tompítanak a fényeken, hogy megkönnyítsék a vásárlást az autizmusban szenvedő embereknek.


8. A helyiek sokszor még nulla fokban is pólóban és rövidnadrágban járkálnak. Gyerekkoruk óta így nevelték őket, ezért – például velünk ellentétben – nem fognak megbetegedni tőle.


9. Az orvosi intézmények alkalmazottai az óvodákba jönnek, hogy előadásokat tartsanak a gyermekeknek a különféle betegségekről, és arról, hogyan alkalmazhatnak elsősegélyt magukon és másokon.


10. Új-Zéland azon kevés helyek egyike, ahol egyáltalán nincsenek szúnyogok és kígyók. Sok más érdekes állat azonban igen: például ez a kivi madár.


11. Új-Zéland hivatalosan elismerte, hogy minden állat intelligens, és olyan érzésekkel bír, mint az emberek.


12. Az Új-Zélandi Nemzeti Akváriumban rendszeresen kiválasztják a hónap legjobb és legrosszabb pingvinjét, majd szégyen- és dicsőségtáblára helyezik a fotójukat.


13. A tengerparton sétáló kaszás nem valami hülye vicc, hanem a kormány által szervezett figyelemfelkeltő akció. Így próbálják emlékeztetni a turistákat a vízben fürdés szabályaira.


14. Buszra szálláskor illik köszönni a sofőrnek, leszálláskor pedig megköszönni az utazást. Ha idősebb utasok szállnak fel, akkor a buszsofőr addig nem indul el, amíg helyet nem foglalt az illető, vagy valaki fel nem állt és át nem adta neki a helyét.


15. Sok busznak speciális kerékpártároló van az elején.


16. Az emberek sokszor nem dobják ki a megunt holmijaikat, csak kiteszik a ház elé egy “ingyen elvihető” tábla kíséretében.


17. A mezőgazdaság védelme érdekében az állam tiltja az engedély nélküli kertészkedést.


18. Az aucklandi repülőtéren egy 4,5 méteres Gimli-szobor látható.


19. Új-Zéland a világ második legbékésebb országa. (Izland az első)


20. Az őslakos maori népek az ország teljes lakosságának nagyjából a 15%-át teszik ki. Még ma, a 21. században is sokan viselik közülük a hagyománytisztelő maori tatomoko tetoválást.

21. A hagyományos maori üdvözlet – Hong. Az emberek ehhez az üdvlövéshez összedörzsölik az orrukat.

22. Új-Zélandon valóban volt egy házaspár, akik ugyanazon a napon haltak meg. 67 évig voltak házasok.