10 hétköznapi dolog, amit régen másra használtak az emberek

Vannak olyan hétköznapi eszközök, fogyasztási cikkek, amiket eredetileg nem arra találtak ki, vagy éppen nem arra használtak az emberek, mint manapság. Ahelyett, hogy örökre eltűntek volna a süllyesztőben, mint sok más termék a történelem során, ezek fennamaradtak annak köszönhetően, hogy új funkciót találtak nekik az emberek.

1. Az esernyőt kezdetben igazából napernyőként használták és ismerték. 1750-ben ismerték fel, hogy az eső ellenni védelemben talán még hasznosabb lehet.

Régen, ha valaki összefutott egy nála magasabb rangú emberrel, akkor még véletlenül sem illett a szemébe nézni. A kapucni arra szolgát, hogy ilyen helyzetben eltakarhassák az arcukat.

A söralátét igazából sörtetőnek szánták a feltalálásakor. Jó időben a sörteraszokra kiülve használták az emberek, hogy beszélgetés közben ne repüljenek bele a bogarak.

Az m&m’s cukorkák eredetileg az amerikai hadsereg számára készültek. A csokoládé gyorsan fogyasztható, energiadús táplálék volt a katonák számára, de nagyon könnyen megolvadt a melegben. ám a cukorkával bevont csoki már sokkal ellenállóbb volt.

A konyak létrejötte egyáltalán nem volt tudatos. Hogy egyszerűbbé és olcsóbbá tegyék a bor tengeren történő szállítását, előtte desztillálták. Szállítást követően pedig felöntötték vízzel, hogy újra bort kapjanak. Később azonban rájöttek, hogy a desztillált bor a hosszú út során a tölgyfa hordókban összeérve egy addig nem ismert ízletes italt eredményez. Ezt ma konyak néven ismerjük.

A lufiállatok hajtogatása az egyiptomiaktól származik. Ők állati bélt fújtak fel, amiket aztán a piramisok tetején égettek el áldozatul az isteneiknek.

Volt idő, amikor a teát kizárólag csak gyógyszerként fogyasztották. Manapság már elsősorban élvezeti cikként elterjedt.

A vakírást és olvasást eredetileg éjszakai ábécének nevezték, amit a katonák használtak a kommunikálásra, így éjszaka is eltudták olvasni az üzeneteket, anélkül, hogy fényt gyújtottak volna. Ez azért volt lényeges, mert így nem keltették fel az ellenség figyelmét a frontokon.

A farmernadrágokon található apró kis zseb eredetileg a zsebórák tárolására szolgált. Ez a zseb azóta is megtalálható a legtöbb farmeron annak ellenére is, hogy ma már senki sem hord magánál zsebórát. Napjainkban leginkább rágót, vagy öngyújtót tartanak benne az emberek.

A radír kék vége eredetileg nem a toll kiradírozására szolgált, hanem ugyanúgy a ceruza nyomainak eltüntetésére, csak éppen durvább felületekről (karton, fal, stb.). Az emberek viszont a színe miatt azt hitték, hogy a tinta kitörlésére szolgál, a gyártó számára pedig jó marketingfogásnak tűnt, hogy az embereket meghagyják ebben a hitben.