10 szerencsés felfedezés, amely gazdaggá tette az embereket

A véletlen sokszor vagyonokat érhet, legyen szó akár egy jelentős felfedezésről vagy egy értékes leletről – ilyen esetekből szedtünk össze tízet.

10. A dollármilliókat érő kő

Egy szerencsés ausztrál bányász teljesen hétköznapi köveket gyűjtögetett, majd egyszer csak egy nagy, csillogó darabot talált kosara alján. Megtetszett neki, ezért hazavitte, és jó sokáig őrizgette. Tizennégy évvel később megmutatta egy szakembernek, akitől megtudta, hogy a kő valójában egy nagyon ritka fekete opál, és több mint 3 millió dollárt ér. A leletet “Royal One-nak” nevezték el.
9. Bálnahányás

Egy nyolcéves brit kisfiú, Charlie Naysmith egyszer talált egy átlagosnak tűnő követ a parton. Édesapjával később rákerestek a neten, hogy mi lehet pontosan a zsákmány, és rájöttek, hogy az valójában ámbra, azaz bálnahányás, és 63 ezer dollárt ér. Az ámbra egyébként a parfümgyártás egyik legértékesebb alapanyaga.
8. Pénzfal

Néhány pennsylvaniai gyerek játék közben talált pár régi pénzérmét egy elhagyatott házban, az egyik fal mellett. Amikor a szüleik tudomást szereztek a leletről, betörték a falat, és megdöbbenve tapasztalták, hogy érmék százai hullottak ki belőle. A leletben akadtak általános és valamivel ritkább pénzek is, melyek együttesen több mint 200 ezer dollárt értek.
7. Aranyrögök


Egy ausztrál farmer épp fémdetektorral keresett valamit a saját földjén, amikor véletlenül pár apró aranyrögbe botlott. Kihalászta a leletet, elkezdett ásni, és egy nagyjából 5 és fél kilogrammos aranydarabra bukkant, amely több mint 300 ezer dollárt ért.
6. Pillanatragasztó

A pillanatragasztót véletlenül fedezték fel 1942-ben: Harry Cooper amerikai vegyész csapatával együtt éppen műanyag fegyverirányzékhoz próbált anyagokat fejleszteni, így jött létre a manapság már szinte nélkülözhetetlen eszköz, amely azóta már dollármilliárdokat termelt.
5. A hoxne-i gyűjtemény

A penicillint Alexander Fleming skót biológus fedezte fel 1928-ban – teljesen véletlenül. Miután hazaért egy hosszú nyaralásból, talált egy koszos tányért, amely hemzsegett a baktériumoktól és a penésztől. Ekkor vette észre, hogy a penész lényegében végez a baktériumokkal. Szóval megköszönhetjük neki, hogy elfelejtett elmosogatni.
3. Mikrohullámú sütőEgy Percy Spencer nevű mérnök épp egy ellenséges repülőgépet észlelő műszeren dolgozott a második világháború ideje alatt, amikor véletlenül rájött, hogy a magnetron megolvasztja a csokoládét. Ez a felfedezés nagyjából 25 milliárd dollárt hozott a vállalatnak, amelynél Spencer dolgozott.
2. Pálcikás jégkrém
1905-ben egy Frank Epperson nevű kissrác véletlenül a hidegben felejtett egy pohár vizet, benne némi italporral és egy pálcikával. 20 évvel később a “jégnyalóka” elképesztően népszerű lett, Epperson pedig busásan meggazdagodott.
1. Coca-Cola

A világ egyik legnépszerűbb üdítőitalát John Pemberton alkotta meg, és eredetileg fejfájásra való gyógyszernek szánták. Pemberton asszisztense viszont véletlenül összekeverte a szer alkotóelemeit (kokaleveleket és kóladiót) némi szénsavas vízzel. Ez is bizonyítja: ne félj kísérletezni, ha azt akarod, hogy a szerencse rád találjon.

Forrás