10 tény a “Lightyear”-ről, a Pixar új animációs filmjéről, ami a végtelenbe és azon túlra repít minket

A Toy Story 1995-ben jelent meg, és az egyik első olyan film volt a maga nemében, amelyben számítógépes animációt használtak. Hatása forradalmasította az iparágat, és világszerte a rajongók egyik legkedveltebb sagájává vált. Most, 27 évvel később megjelent a Buzz Lightyear eredetét bemutató film.

Összegyűjtöttünk néhány fontos tényt, hogy felkészülhess a Pixar új kalandjára.

Lightyear története, ihlette Buzz-t a Toy Storyban.

Angus MacLane, a film rendezője és forgatókönyvírója elmondta, hogy az űrhajós történet elmeséléséhez az inspirációt az a kérdés adta: “Milyen filmet látott Andy a Toy Storyban? Miért nem csináljuk meg azt a filmet? Csináljunk egy egyszerű, szórakoztató, akció-kalandfilmet Buzz Lightyear főszereplésével!”. A producerek pedig rábólintottak.

A Pixar legjobbjai készítették.

A film elkészítéséhez egy szuper kreatív csapatot hoztak össze: Angus MacLane rendező társ rendezte a “Szenilla nyomában-t”, ő állt a “Toy Story 3”, a “Fel!” és a “WALL-E” animációs csapatának hátterében. A producer Galyn Susman, a “Toy Story 4” producere. Végül pedig a társ-forgatókönyvíró Jason Headley, a történet megalkotója és az “Előre” forgatókönyvírója.

A NASA segített az űrhajó megtervezésében.

A NASA segített megtervezni a filmben megjelenő űrhajókat. Az egész csapatot meghívták egy többnapos látogatásra a houstoni űrközpontba. Ráadásul a NASA már korábban is küldött Buzz-t az űrbe: 2008-ban az űrkadét játékszere tett egy körutat a Discovery űrsiklóval!

Buzz hangját Chris Evans színész adja.

Az Amerika kapitány szerepéről híres Chris Evans adja a főszereplő hangját. Bár Buzz-t hagyományosan Tim Allen alakította, a producerek úgy döntöttek, hogy Chris hangját szeretnék, mert “Tim Buzz verziója egy kicsit bolondosabb és egy kicsit butább, ő egy komikus karakter. Ebben a filmben Buzz az akcióhős. Komoly, ambiciózus és vicces, de nem buta módon. Chris Evans rendelkezik azzal a minőséggel, amire a karakterünknek szüksége volt, hogy elkülönítse őt és a filmet a Toy Storyban szereplő játék verziójától” – mondta a rendező.

Zorgot James Brolin alakítja.

Ha azt akarod, hogy a filmed fő gonoszának hiteles és határozott hangja legyen, akkor James Brolin hangjára van szükséged. “[Brolin hangja] természetes, parancsoló természetű. Nem akartam, hogy a karakter egy bajuszforgató rosszfiú legyen. Azt akartam, hogy legyen benne némi melegség és emberség.” James azt is elárulta, hogy fia, Josh Brolin inspirálta, aki Thanost alakította a Marvel-filmekben.

Az idő nagyon fontos szerepet játszik az új küldetésben.

A film történetében Buzz megpróbálja majd elhagyni a T’Kami Prime nevű ismeretlen bolygót. A probléma az, hogy minden egyes menekülési kísérlet során idődilatációt tapasztal. Az első tesztrepülésén Buzz számára csak négy perc telik el, de ezen a bolygón négy év; és ez minden egyes újabb kísérletnél fokozódik. Az időutazás témája nagyon fontos szerepet kap a cselekményben, ami fiataloknak és idősebbeknek egyaránt tetszeni fog.

Az OST-ért Michael Giaccino felelt.

A Lightyear filmzenéjének minőségi garanciáját Michael Giacchino biztosítja. Ő a Pixar ismert munkatársa. Giacchino Oscar-, Golden Globe- és Grammy-díjat nyert a “Fel!” zenéjéért. Más Pixar-filmek filmzenéiért is ő felel.

Új karakterekkel találkozhatsz, akik segítenek Buzz-nak.

Buzz és Zorg két karakter, akit már láthattunk a korábbi Pixar-filmekben. Az új generációkkal való kapcsolatteremtés érdekében három új karaktert mutatnak be. Buzz-al együtt ők alkotják a Zap őrjáratot: Izzy (Keke Palmer), Mo (Taika Waititi) és Darby (Darle Soules), egy csapat újonc, akik összefognak az űrőrrel.

Sox, a robotmacska megnyerte a közönséget.

Sox, a macska, ami emlékeztetőként, riasztóként és személyes robot-társként is funkcionál, minden kalandjában elkíséri Buzz-t. A rendező szerint a közönség imádta a cicát. De ő is fontos szerepet játszik a történetben: “Sox igazi kontrasztot képez a film többi elemével szemben, mind a dizájnban, mind a mozgásban, így jó értelemben kiemelkedik. És bár korlátozott mozgása van, Sox korántsem tehetetlen, ahogy azt láthattátok”.

A végtelenbe és tovább!

Lightyear a Pixar próbálja, hogy visszahozza a családokat a mozikba. Ráadásul a várható siker a Toy Story 5 és egy Woody karakterére épülő film kapuja lesz. Bármi is lesz a végeredmény, a Lightyeart dicsérték a kritikusok, úgy látták, hogy visszatér a Toy Story-t oly szerethetővé tevő érzelmi gyökerekhez.