10 tény az emberi testről, ami mindent megkérdőjelezhet benned

Úgy tűnhet, hogy úgy ismerjük a testünket, mint a tenyerünket. Olyan sok éve élünk, hogy már semmi sem tűnik meglepőnek. Azonban még mindig vannak olyan tulajdonságaink, amelyekről valószínűleg még sosem hallottunk. Mindenesetre itt a lehetőség, hogy egy kicsit jobban megismerjük magunkat.

Elárulunk 10 olyan titkot, amiről ezidáig fogalmad sem volt!

A nyelved is meghízhat.

Nem csak a derekunkra szedhetünk fel néhány centit, hanem a nyelvünkre is. Sok esetben a túlsúlyos nyelv obstruktív alvási apnoéhoz vezet. Egy tanulmány megállapította, hogy azzok az emberek, akik ebben a betegségben szenvedtek, nagyobb volt a nyelvük, mint azoknak, akiknek csak a súlyfeleslegük volt nagyobb. A jó hír az, hogy a nyelvet le lehet “soványítani”, ha az általános testzsírtól megszabadulunk.

Minél hosszabb az ujjad, annál több a tesztoszteronod.

A mutatóujjad és a gyűrűsujjad közötti arány közvetlenül összefügg azzal, hogy mennyi tesztoszteronod van. Ha a gyűrűsujjad hosszabb, akkor magas a szervezetedben a tesztoszteron szintje. Azok a nők, akiknek rövidebb a mutatóujjuk, erősebbek, mivel az anyaméhben nagyobb mennyiségű tesztoszteronnak vannak kitéve.

A gyomorsavunk olyan erős, hogy lyukat égethetne a testünkön.

Van egy speciális “bélésünk”, amely megvédi a gyomrunkat a sav hatásától. Az égő érzést azonban néha megtapasztalhatjuk, például savas reflux és gyomorégés miatt. A legrosszabb eset az, amikor az emésztőrendszer nem működik jól, és emiatt fekélyt kapunk.

Naponta 1-2 liter nyálat termelünk.

Bizonyos időszakokban különböző kiváltó okok miatt a szokásosnál több nyálunk van, mégis naponta körülbelül ugyanannyi nyálat termelünk.

Az agyunk nem érzi a fájdalmat.

Az agy csak figyelmeztet bennünket egy sérülésre, de nem képes fájdalmat érezni, mivel nem rendelkezik receptorokkal. Így amikor fejfájásunk van, a fejbőrünk, a nyakunk, az orrmelléküregek, a szemünk stb. azonosítja a fájdalmat. Ezért van az, hogy még az idegsebészeti műtéteket is el lehet végezni, miközben a beteg még ébren van.

A nők szíve gyorsabban ver, mint a férfiaké.

A női szív általánosabb kisebb (kb. 120 g, szemben a 180 g-os férfi szervvel), ezért gyorsabban ver, hogy kompenzálja a méretét. Az átlagos női szív percenként körülbelül 70-85-ször ver, míg a férfié 78-82-szer.

Az immunrendszerünk nem tudja, hogy van szemünk.

A szemünknek van egy immunprivilégiuma, amely megvédi a létfontosságú szerveket attól, hogy a saját immunrendszerünk elpusztítsa őket. Megakadályozza a szövetek megduzzadását és elváltozását, így védve látásunkat. Ezért könnyű a kutatás és a terápia, hiszen az immunrendszer nem utasít el semmit.

Az ember képes világítani, csak nem látjuk.

A testünk által kibocsátott fény intenzitása 1000-szer kisebb, mint a szemünk érzékenysége. A speciális érzékenységű kamerák segítségével azonban láthatjuk azt. A legfényesebb pontjaink a homlokunk, a nyakunk és az arcunk, amelyek késő délután ragyognak a legjobban.

Az emberek mindössze 39%-ának van plusz egy térdcsontja.

Nemcsak értelmetlen, de csontritkulást is okoz. A csontot fabellának hívják, és evolúciós szempontból nincs létjogosultsága. Abban az ínban található, amely az izmot a combcsonthoz rögzíti. Úgy vélik, hogy a csont egyenlőtlen erőt fejt ki a térdre, és valószínűbbé teszi a porckopást.

3-5 éves korunkig “más” térdkalácsunk van.

A legtöbb ember azt hiszi, hogy a csecsemők térdkalács nélkül születnek, azonban ez tévedés, csak az anyaga kicsit más. A csecsemők térdkalácsai teljes egészében porcból állnak. Ez azért van, hogy könnyebb legyen a szülőcsatornán való érkezés. Később a térdkalácsok megkeményednek.