12 hatalmas lyuk a Földön, amelytől eláll a lélegzeted

Az ember és a természet számára nem léteznek határok. Ezt bizonyítja világszerte a rengeteg csodálatos építmény és a sokszínű táj. Most lenyűgöző jelenségekről gyűjtöttünk össze fotókat: megmutatjuk a bolygón található legnagyobb lyukakat!

DELUXE MYSTERY HOLE

A rejtélyes lyuk eredetét senki nem ismeri, és a jelenleg rendelkezésre álló, legmodernebb technológiai megoldások is csődöt mondtak mélységének felderítésében. Ma turisztikai látnivaló.

HOLE OF GLORY

A Dicsőség Lyuka az észak-kaliforniai Monticello gátnál található. Első ránézésre olyan, mint egy hatalmas cső, ami nagyon mélyre vezet a Föld belsejébe, valójában azonban arra szolgál, hogy elvezesse a vizet. Érdemes eső után megnézni, amikor a víz óriási sebességgel fut le rajta.

SAWMILL SINK

A ragyogó kék színű lyuk a Bahamákon található és régészeti vizsgálatok helyszíne volt. Segített a tudósoknak megérteni, milyen volt a Föld egy évezreddel ezelőtt.


DEVIL’S SINKHOLE

Az Ördög Víznyelője nevet viselő hely egy földalatti barlang, ahova szigorúan tilos a belépés. Nyáron azonban meg lehet figyelni, ahogyan mintegy 3 millió denevér repül ki belőle.

THE GREAT BLUE HOLE

A Nagy Kék Lyuk a Lighthouse Reef (Világítótorony-zátony) nevű atoll központjában helyezkedik el a Karib-tengerben. Ez a barlangrendszer az utolsó jégkorszak alatt jött létre. A Great Blue Hole a világ egyik legjobb búvárhelyszínének számít.

DEAN’S BLUE HOLE

A legnagyobb kék lyuk a világon. A Bahamákon található és a búvárok képzéséhez használják.

HARWOOD-LYUK

A Harwood-lyuk egy barlang Új-Zélandon. Ez a Föld legmélyebb függőleges barlangja.

MIRNIJ BÁNYA

Oroszország gyémántjainak legnagyobb forrása ez a bánya. A gyémántokat mélyen a föld belsejéből bányásszák.

UDACHNAYA BÁNYA

Szintén gyémántbánya Oroszország területén. 20 km-re található a sarkkörtől.

Ez a víznyelő 128.000 évvel ezelőtt alakult ki. A világ legmélyebb víznyelője és az ejtőernyősök egyik legkedveltebb terepe.


BINGHAM KANYON

A Bingham kanyon valójában egy nyitott réz bánya Amerikában, Utah államban

GUATEMALA VÁROS VÍZNYELŐJE

2010-ben egy 20 m széles víznyelő jött létre Guatemala városban. Lerombolt egy kereszteződést és elnyelt egy háromemeletes gyárat. Megjelenésében számos ok közrejátszott, többek közt az Agatha trópusi vihar, a Pacaya vulkán kitörése és a csatornahálózat szivárgása.