12 hiba, amit minden autós elkövet. Lássuk te hány hibapontot szerzel erről a listáról?

Legyünk őszinték, mindannyian követünk el hibákat az autónk működtetésével kapcsolatban, még akkor is, ha nem vagyunk tudatában. Ezek a hibák azonban komoly következményekkel járhatnak az autónkra, a többi autósra és nem mellesleg ránk nézve is.

1. Rossz testhelyzet

2009-ben egy német autópálya-tanulmány kimutatta, hogy a járművezetők mintegy 75%-a nem megfelelően ül a kormánykerék mögött. Ez nem csak izomfeszülést és hátfájást, de a légzsák kinyílásakor akár komoly sérüléseket is okozhat.

Az ülésen úgy kell helyesen ülni, hogy a szemünk a szélvédő közepén legyen, egyidejűleg lássunk minden szükséges dolgot a műszerfalon. A lábunk legyen kissé behajlítva, amikor a pedálon van, azt kényelmesen érjük el. A hát pedig mindig legyen egyenes, a vállak érintkezzenek az üléssel.

2. Kéz a sebességváltó karon

Ha a jobb kezed az autóutazás során folyamatosan a sebváltón pihenteted, azzal nagy károkat okozhatsz, mivel állandóan nyomást gyakorolsz rá. Egy hagyományos sebességváltó esetében ez a szokás a termék idő előtti kopását eredményezheti. Ezen felül mind a két kéznek a kormányon kellene lennie alapjáraton.

3. Láb a kuplungon

Néhányan rendszeresen a kuplungon tartják a lábukat a közlekedési lámpáknál, hogy ha vált, akkor azonnal el tudjanak indulni. A tengelykapcsoló ilyen módon történő folyamatos nyomása azonban zavart okozhat a rendszerben és emiatt akár cserére is lehet szükség.

4. A kormánykerékre nagyobb nyomás kifejtése

Kisebb terekre történő parkolás esetén hajlamosak vagyunk ezt tenni, azonban jó, ha ezt elkerüljük, mert a nagy nyomás végül az egész rendszert károsíthatja és nagyobb javítást igényelhet.

5. Hó a tetőn

Van, aki télen nem foglalkozik a kocsi tetején rekedt hóval, de ennek komoly következménye lehet. A tetőn megolvadt hó ugyanis egy hirtelen fékezéskor lecsúszhat a szélvédőre, ezzel blokkolva a kilátást és egy esetleges balesetet okozva.

6. Nem megfelelő lábbeli

A különböző biztosító társaságok által végzett 2015-ös tanulmány azt mutatta, hogy a flip-flop viselése balesetveszélyes, ugyanis sokan beszámoltak róla, hogy többször is beakad a szőnyegbe vagy éppen lecsúszik a lábuk a pedálról vezetés közben. Franciaországban tilos ilyen papucsot viselni vezetés közben és baleset esetén a biztosító nem térít, ha valaki flip-flopot viselt.

7. A műszerfal

A műszerfalon elhelyezett kütyük, felragasztott kisebb dísztárgyak egy közúti baleset során akár veszélyes “rakétákká” is válhatnak.

8. Fékezés lejtőn

Ha lejtőn lefelé erősen nyomjuk a féket, az túlterheli a féktárcsákat és a fékbetéteket, amelyek ezáltal felmelegednek és gyorsabban robbanhatnak. Érdemes gyengébben és fokozatosan fékezni, ami lehetővé teszi, hogy a fék ne melegedjen fel. A legjobb, ha a motorféket használjuk ki.

9. Figyelemelterelő tényezők

A közúti balesetek gyakran előfordulnak, mivel a járművezetők figyelmét elterelik a különféle elektronikus eszközök, mint a GPS vagy a mobilon való egyéb tevékenységek. A baleseteknek három fő oka lehet: az tekintet úttestről való levétele, a kormány elengedése és az elkalandozás.

10. Gumi állapota

Egy rosszul felfújt gumi kopást, nagyobb üzemanyag fogyasztást és hosszabb féktávolságot eredményez.

11. Index elhagyása

Függetlenül attól, hogy sávot váltunk, körforgalomban vagyunk vagy lekanyarodunk valahová, minden körülmények között jelezni kell, még akkor is, ha egy teremtett lelket nem látunk sehol. Ha az index elhagyás ilyen esetekben szokássá válik, akkor egyszer megbosszulhatja magát akkor is, amikor nem egyedül vagyunk az utakon.

12. Gumicsere

A balesetek elkerülés érdekében elengedhetetlen a szezonnak megfelelő gumiabroncs, lehetőleg szakember által történő felhelyezése.