13 népszerű növény, ami másképp növekszik, mint ahogy elképzeltük

Sokan nem tudják, hogy a Goji bogyók tüskés bokron nőnek, a kakaófa termése, úgy néz ki, mintha tök lenne és a citromfű valójában a kukoricához hasonlít kívülről. Persze nemcsak ezeket az élelmiszereket nem tudnák felismerni a mostani emberek, hanem sok mást sem, például a vaníliát a quinoát, a lenmagot és így tovább. Mivel az emberek csak a szupermarketekben látják ezeket az élelmiszereket, ezért nem lehet pálcát törni a fejük felett, mert esetleg egy természet járásnál nem szúrják ki egyből őket. Viszont a mostani posztunkat azzal a céllal hoztuk létre, hogy bemutassuk nektek, ezeket a növényeket és számos érdekességet osszunk meg róluk.

1, Rizs

A rizs közvetlenül vízben 10° C és 12 °C közötti hőmérsékleten nő. Ez a növény a világ lakosságának több mint felét táplálja. A világon több mint 7000 rizsfajta található, ám a vadrizs nem szerepel a listában.

2, Citromfű

Ezt a növényt valójában „Cymbopogon” -nak hívják, ám illata miatt „citromfűként” vált ismertté. A „Cymbopogon” a „kymbe” görög szóból ered, ami azt jelenti: „csónak”. A „pogon”, pedig azt jelenti: „szakáll”. Nos végül is nem úgy néz ki, mint egy szakállas hajó, szóval nem is értjük a névválasztást.

Ezt a növényt egyébként különféle teák, levesek, szószok, hús, hal és curry készítésénél használják

3, Szezám

Eme növény nevét gyakran használták az “Ali baba és a negyven rabló” mesében.A varázslatos mondat így szól: “Szezám tárulj!” Állítások szerint a mese szerzője a nyíló barlang hangját a szezám hüvelyének felszakadásának hangjához akarta hasonlítani, melybe az érett szezámmagok voltak.

4, Goji bogyó

A marketingszakembereknek köszönhetően a Goji bogyókat hihetetlenül hasznosnak és nélkülözhetetlennek ítélték meg, mivel nemrég ők is megkapták a szuperétel rangot. Sok tudós azonban kétségbe vonja ezt az elméletet.

A Goji bogyók valódi neve Lycium barbarum. Az emberek azonban wolfberrynek hívják. Ez a név sok növényre utalhat, viszont a Goji nem rendelkezik mérgező tulajdonságokkal.

Érdekesség: Ha a goji bogyó bokra eléri a 3,6-4 méteres magasságot, akkor tövisekkel vannak beborítva.

5, Bergamot

3 teljesen különböző növényt nevezhetünk bergamotnak:

Az első, keserű narancs és citrom vegyítésével nyert citrusféle, melynek olaját az „Earl Grey” teához adják.
A második növény Méhbalzsam néven vált ismertté.
A harmadik egy speciális körtefajta, amelyet “bergamot körtének” is hívnak.

6, Kakaó

Egyetlen kakaófa éves terméséből kb 4 100 gramm csokoládét lehet készíteni. A kakaófák életük harmadik vagy negyedik évétől fogva kezdenek el termést hozni, addig csak vegetálnak. Ha hiszed ha nem, házi csokoládét lehet csinálni, kakaóporból, vajból és cukorból.

7, Hajdina

A hajdina egy olyan termék, amelyet nehéz megtalálni az európai és az amerikai üzletekben. Gyakran pseudocereal-nak nevezik, mert ugyanúgy használják, mint a gabonaféléket, ám van, hogy takarmányként is felhasználják.

A hajdina azonban megtalálható Lengyelországban, a Független Államok Közösségében (Szovjetunió 11 tagállama), Kínában, Koreában, Japánban és Indiában. Mint sok más, úgy ez is nagyon hasznos egészségügyi termék.

8, Brokkoli

Az idősebb Plinius, híres római tudós írt először a brokkoliról. Ezt a zöldséget „áldott növénynek” nevezte. A brokkoli szinte az összes szükséges vitamint tartalmazza, így jótékony hatást gyakorol a szervezetre. Csökkenti a koleszterinszintet, megőrzi a szépséget és még a rák ellen is védelmet nyújt.

Ennek a terméknek a legnagyobb részét Kínában termesztik.

9, Quinoa

A quinoa a világ egyik legegészségesebb élelmiszere közé tartozik. Az inkák ezt a terméket szent ételnek tartották sőt „minden mag anyjának” hívták. A quinoa összetétele sokban hasonlít a tejre és a halra, de íze olyan, mint a rizsnek. Az ENSZ Közgyűlése 2013-at a Quinoa Nemzetközi Évének nyilvánította.

10, Vanília

A vanília nagyon nehezen növekszik, ezért is a világ egyik legdrágább fűszere. Az aztékok a vanília hüvelyeket pénzként használták a 14. században. A vanillin a vanília szintetikus helyettesítője, ám ennek semmi köze nincs a növényhez. Illata elősegíti a szerotonin képződését, amit a boldogság hormonjának is neveznek.

11, Gyömbér

A gyömbér javítja a memóriát és a koncentrációt, mivel pozitív hatást gyakorol az agy vérkeringésére, és erősíti az ereket illetve csökkenti a vérnyomást. Hosszú ideig fogyasztható, mivel hosszú idő után sem veszíti el hasznos tulajdonságait.

12, Lenmag

A lenmag is szerepel a szuperételek listáján. Különleges gabonaféle, mely bármilyen ételben felhasználható. A baktériumok teljes körűen elpusztulnak, ha lenmaggal érintkeznek, ezért természetes antiszeptikumnak tartják.

13, Chia mag

A Chiát, azték zsályaként is hívják. A chiamag a linolénsav illetve más omega-3 és omega-6 telítetlen zsírsavak egyik fő forrása. Az aztékok eme növényt a kukorica és a bab mellett az egyik legfontosabb élelmiszerforrásnak tartották.

via