13+ titok, amiről a cukrászok nem beszélnek, még egymásnak sem

A legtöbb embernek se idegrendszere, se kedve, ideje meg aztán főleg nincs arra a mai rohanó világban, hogy süteményeket süssön magának, ha épp megkívánja a mézes krémest, zserbót vagy islert. Ilyenkor általában megkeresik a legközelebbi cukrászdát és megveszik azokat a finomságokat, amiket a szemük megkíván. Ezzel azonban csínján kell bánni, mert nem lehet tudni, hogy ezek az édességek hogyan is készültek, illetve, hogy mi van bennük. Ha mindenki maga csinálná meg őket, akkor tudnák, hogy nem kel mitől félni, de ebben az esetben semmiben sem lehetnek biztosak. A mostani posztunkban cukrászattal kapcsolatos titkokat hoztunk el, amit a legtöbben még csak nem is sejtettek.

Az ételfestékes sütemények nem olyan biztonságosak

1, A szivárvány színben pompázó süteményekben ételfesték van, melyet mind mesterségesen, mind természetes úton is előlehet állítani. Mindkettőnek van előnye is hátránya is. A természetes színezékek nem okoznak allergiás reakciót, ám sokkal hamarabb megromlanak,arról nem beszélve, hogy drágábbak is. A mesterséges színezékeket tartalmazó édességek ezzel szemben akár 5 napig is fogyaszthatók, igaz ártalmasabbak is és ez bizonyított tény.

2, Az összes mesterséges színező anyag tele van “E”-vel, de nem kell megijedni nem mindegyik veszélyes az egészségre. A probléma kialakulásának csökkentése érdekében érdemes az élénk sárga, élénk zöld, fehér és világosbarna színűeket előnyben részesíteni, ugyanis az ilyen típusú színezékek a legbiztonságosabbak.

3, A természetes színezőanyagokat is „E” jelöléssel látják el, viszont ezek teljesen ártalmatlanok, sőt akár jótékony hatásai is lehetnek. Ilyen például a kurkumin (E100), az alkanin (E103) vagy a klorofill (E140).

4, Ha feltűnő tortát szeretnél, akkor ne a belsejét színezd meg, hanem a külsejét. A tortát bevonó krém csupán 3-4 csepp színezéket igényel, ami nincs rossz hatással az egészségre.

5, A bársony bevonatú sütemények tartalmazzák a legkevesebb színezőanyagot, viszont ezt úgy fújják rá a süteményekre, így elfogyasztás előtt érdemes eltávolítani a bevonatot róla. Nem mérgező, nem kell félreérteni, de bölcsebb tőle megszabadulni.

Ne félj a fagyasztástól

6, Nem kell félni a kiolvasztott süteményektől, ugyanis több cukrász fagyasztja le elkészített süteményeit. Nem kell aggódni, ez nem befolyásolja annak ízét.

7, Az édességeket voltaképpen kétféleképp tartósítják: cukorral és hideggel. Ha egy süteményt hosszabb ideig kellene tárolnod, akkor érdemes a dupla mennyiségű cukor helyett inkább lefagyasztani.

Igazi virágok, mint dekoráció

8, Az utóbbi időben elég népszerűvé vált az, hogy igazi virágokat tűznek a tortákba. Nos, el kell mondanunk, hogy ez rendkívül veszélyes mulatság. A legtöbb élő növényt vegyszerrel kezelik és bizony nemcsak a virágokat, hanem a szárukat is. Még abban az esetben sem célszerű bedugni a süteménybe, ha a szára fóliába van csomagolva.

9, Ha még mindig ragaszkodsz ahhoz, hogy virágokkal díszítsd a süteményt, akkor kérd meg a cukrászmestert, hogy szerezzen olyan virágokat, amiket kifejezetten cukrászati célokra termeltek. Bizony léteznek ilyen helyek! Viszont a legjobb és legbiztonságosabb megoldás, ha marcipánból, fondanból, csokoládéból csináltatsz díszt.

A munkafolyamat

10, Gyakran lehet látni olyan videókat és fotókat, ahol a cukrász kesztyűben dolgozik. Ez azonban nem megengedett, először is azért, mert a cukrász nem mos annyiszor kezet, amennyiszer kellene, másodsorban pedig azért mert a kesztyűben jócskán megizzad a tenyér, és baktériumok szaporodnak el rajta és végül ebben nem lehet annyira érezni a tészta textúráját.

11, Kesztyűt abban az esetben szabad felvenni, ha díszítik a tortát vagy ha kiszolgálják a vendégeket. Szóval ha legközelebb olyan cukrász képét látod, aki kesztyűben dolgozik, akkor tudd, hogy ez egy pszichológiai trükk, amivel tudat alatt azt akarják sugallni, hogy minden biztonságos és tiszta.

Cukrászati ​​trükkök

12, Ha az ügyfél szép, de olcsó tortát szeretne kérni, akkor a cukrászok általában a masztika nevű bevonthoz nyúlnak, mert sokkal könnyebb vele dolgozni, arról nem beszélve, hogy olcsóbb is, legalábbis nekik. Tudni kell, hogy ezeket a bevonókat ők olcsó pénzért beszerzik, de horror áron adják tovább, mikor a süteményre kerül.

13, Azért teszik áttetsző műanyag dobozba a tortákat, hogy a régebbieket is el tudják adni.

14, Ha van lehetőséged kiválasztani, hogy műanyag vagy karton dobozba csomagolják a sütidet, akkor mindenképp az utóbbit válaszd. A kartondobozok jobb szellőzést biztosítanak, így kevesebb az esély a pára illetve a baktériumok elszaporodására.