14 egyedülálló dolog Japánról, ami miatt azonnal repülőjegyet akarunk venni

Japán mindig is lenyűgözte a külföldieket egyedülálló történelme, hagyományai és az emberek leleményessége miatt. Így nem csoda, hogy ma ez a szigetország a világ legkeresettebb helyei között szerepel. A történelmi nevezetességek, a természeti csodák és a lenyűgöző ételek tagadhatatlan szépségén kívül Japán mindenféle furcsa hétköznapi dologgal vonzza a turistákat.

Úgy döntöttünk, hogy teszünk egy kis virtuális utazást ebbe a csodálatos országba, és megmutatunk nektek 14 szokatlan dolgot, ami miatt Japán olyan egyedi és vonzó.

1. Ne aggódj, ha elveszíted a személyes holmidat

Az őszinteséget és a kedvességet nagyra értékelik ebben az országban, és az elveszett és megtalált tárgyak rendszere az egyik leghatékonyabb a világon. A japánok már fiatal koruktól kezdve arra tanítják a gyerekeiket, hogy az elveszett tárgyat adják le a kōban, vagyis a rendőrnél, még akkor is, ha csak valami apróságról vagy jelentéktelennek tűnő dologról van szó. Nem meglepő tehát, hogy Tokióban van a világ egyik legnagyobb talált tárgyakkal foglalkozó épülete.

Hogy ezt még jobban bizonyítsa, egy tanulmány összehasonlította az elejtett vagy elfelejtett telefonok és pénztárcák visszaadási arányát Tokióban és New Yorkban. A New Yorkiaknak mindössze 6%-a jelentette be vagy kapta vissza elveszett holmiját, míg a tokióiak ezt messze megelőzték – 88%-kal.

2. Japán a macskabarátok paradicsoma.

Ez egy olyan ország, ahol még a macskáknak is 9-5 órás munkájuk van. Annyira népszerű háziállatok, hogy még külön kávézók is vannak nekik szentelve. Ezekkel a szőrös komikusokkal lóghatsz, miközben az italodat szürcsölgeted. Ezek a létesítmények az utóbbi évtizedekben váltak népszerűvé. Japánban háziállatot tartani kihívást jelenthet, főként a nagyon kicsi lakások és a hosszú munkaidő miatt. Ehelyett az emberek beugorhatnak egy olyan helyre, mint egy macskakávézó, és imádnivaló állatok társaságában élvezhetik a kikapcsolódást.

3. Kutyákat gyakran látni babakocsikban.

Míg a világ többi részén még mindig felháborodnak azokon az embereken, akik “szőrös babáként” kezelik háziállataikat, addig a japánok sokkal lazábban állnak hozzá a dologhoz. Gyakran látni embereket, akik felöltöztetik a háziállataikat, vagy egyszerűen babakocsikban tolják őket, kocsikban és hordozókocsikban anélkül, hogy bárkit is zavarna. Ha valami, akkor talán csak mosolyognak, vagy megállítanak, hogy megmondják, milyen aranyos a háziállatod.

4. Kifogástalan ügyfélszolgálattal büszkélkedhetnek.

Japánban nagyon komolyan veszik az ügyfelek elégedettségét. Például a Fuji hegy csúcsára sem lehetetlen a pizza kiszállítása.. Ha már a pizzáról beszélünk, a pizzafeltétek itt olyanok, mint sehol máshol a világon.

5. Aláírás helyett használhatsz személyes pecsétet.

Kézzel írott aláírás helyett sokan Japánban személyes pecsétet használnak, amely egy olyan szimbólumot hordoz, amely minden egyes embernél ugyanolyan egyedi, mint az aláírásuk. Ennek két típusa van: inkan és hanko, ahol az előbbit hivatalosabb, fontosabb dokumentumokon, az utóbbit pedig alkalmi használatra szánják.

6. A szusit futószalagon szolgálják fel.

A futószalagos sushi éttermek, vagy kaiten sushi, a legnépszerűbb étkezési lehetőségek közé tartoznak Japánban. Ez egyfajta önkiszolgáló étterem, ahol a sushit egy interaktív alkalmazáson keresztül rendelik meg, és futószalagon szolgálják fel. Nemcsak az egész rendelési folyamat szórakoztató, de maga a sushi is általában finom és sokkal kedvezőbb árú, mint a hagyományos sushi éttermekben.

7. A tömegközlekedés több szempontból is hatékony.

Hacsak nincs természeti katasztrófa, a tömegközlekedés hagyományosan nagyon pontos egész Japánban. A tipikus tömegvonat vagy busz átlagosan csak 18 másodpercet késik. Nem csak ez, de az utasok még lábfürdőzést is élvezhetnek néhány prémium kategóriás gőzmozdonyon. Hihetetlen, nem igaz?

8. A világot meghódító édességek és desszertek.

Japán komoly leckét adott a világ többi részének arról, hogyan kell igazán lenyűgöző finomságokat készíteni. Az ideális desszertnek ízletesnek, egészségesnek és lenyűgözően szépnek kell lennie – akárcsak a wagashi, a híres desszert. És igen, a wagashi elkészítése általában sok időt és erőfeszítést igényel. Általában növényi alapanyagokból készülnek, és költészetről, természeti tájról vagy történelmi eseményekről kapják a nevüket.

9. És az a sok matcha!

Nem kell drága cukrászdákat felkeresned ahhoz, hogy kielégítsd az ízlelőbimbóidat. Japánban egy átlagos szupermarketben az édességek és rágcsálnivalók választéka arra késztet, hogy mindent megvásárolj és megkóstolj, amit látsz. Ha pedig a matcha, vagyis az őrölt zöld tea rajongója vagy, biztosan hazaviszel egy táskányi szuvenírt a sütiktől kezdve a Kit Kats-on és a fagylalton át a matchával töltött zsemlékig.

10. Japánban még a kenyér is egyedi.

Teknősbéka kenyér? Virágos kenyér? Hal alakú zsemle? Fekete babpasztával töltött kenyér? Miért is ne? A japánok még a leghétköznapibb termékeket is képesek kreatív műalkotásokká alakítani. Még egy Anpanman nevű kenyérszuperhősük is van, ami annyit tesz: “babos zsemleember”. Igen, minden japán gyerek rajongott valamikor ezért a szeretett rajzfilmfiguráért.

11. Annyira biztonságos, hogy még a kisgyermekek is szabadon kószálhatnak.

Japánban nagyon alacsony a bűnözési ráta, különösen más fejlett országokhoz képest. Sok nyugati országban a szülőknek állandóan aggódniuk kell, és el sem tudják képzelni, hogy akár csak egy pillanatra is szem elől tévesszék a kicsiket. Japánban azonban nem ritka, hogy az iskolás vagy akár a kisgyermekek szabadon kószálnak a japán városokban. Ez persze nem azt jelenti, hogy a japán szülők kevésbé felelősségteljesek, egyszerűen csak bíznak a közösségben és a közbiztonságban. Ennek a szabadságnak köszönhetően a japán gyerekek már korán önállóvá válnak és felelősségteljesen viselkednek.

12. Még a szarvasok is “udvariasak”.

A szarvasok Japán ősi fővárosának, Narának a jelképei. Bár nagyon félénk állatokként ismertek, a nárai szarvasok egészen jól érzik magukat az emberek közelében, különösen, ha némi finomságról van szó. Ezek a kedves teremtmények még udvariasan meg is hajolnak, miután megetetik őket, ami híressé tette őket az interneten.

13. Fenséges virágfesztiválokat.

Japánban csodálatos virágparkok vannak az ország minden táján, így egész évben mindenféle lenyűgöző látványban gyönyörködhetsz. Különösen népszerűek a turisták és a helyiek körében is a golgotavirág fesztiválok. A fenséges, évtizedes wisteriafák pompás, színes tájat teremtenek, amely egyenesen egy Studio Ghibli meséből való, egyszerűen varázslatos. Ősszel pedig mélyvörös és narancssárga színekben gyönyörködhetsz az erdőkben és parkokban. Az ország 67%-át erdők borítják, ezért a természet szerelmeseinek kötelezően meglátogatandó ország.

14. Gyümölcsöt ajándékozni gyakori dolog.

A legtöbb japán szupermarketben biztosan találkozni fogsz egy csomó furcsa termékkel, de a gyümölcsrészleg különösen kuriózum lehet. Többek között szögletes görögdinnye, ötszögletű narancs, fehér eper, vagy akár 80 ezer forintos dinnye is található itt. Az exkluzív gyümölcsöket ugyanis gyakran ajándékba adják, akárcsak a legtöbb nyugati országban egy doboz drága csokoládét.