15 felzaklató kép, ami legalább annyit megmutat a múltból, mint egy könyv

A régi képek azért olyan izgalmasak, mert képesek bennünket visszarepíteni egy olyan korba, amiben soha nem éltünk. Megmutatják milyen volt a múltnak az a korszaka, amikor rengeteg háború dúlt a világban. A fotókon nemcsak eseményeket, hanem kemény érzelmeket is láthatunk, amik nagy hatással vannak ránk. Az ilyen fotókat nézegetve jövünk rá, hogy ezek mennyivel jobban el tudják mesélni a régi időket, mint egy történelem könyv. Mai cikkünkben olyan képeket szedtünk össze, amik érdekes tényeket és eseményeket tárnak fel. Pattanj be te is a virtuális időgépünkbe és utazz vissza velünk a régmúltba.

1900-ban tilos volt a nőknek bowlingozni.

Ezek a hölgyek szinte illegálisan játsszák a híres amerikai játékot. 1895-ben az “American Bowling Congress” olyan szabályt hozott létre mely szerint a nők nem játszhattak együtt a férfiakkal.

A tilalom indokolt volt, mert eleinte a golyókat nehéz fából készítették és a nők nehezen tudták azokat felemelni. Az úgynevezett “Women’s international bowling congress” csak 1917-ben alapult meg. A képen látható hölgyeket úgy látszik egyáltalán nem zavarta, hogy nehéz golyókkal, kényelmetlen öltözékben kell ezt a játékot játszaniuk.

Az első banán megjelenése Norvégiában, 1905.

A skandináv ország lakói csak a huszadik század elején láttak, szagoltak és ízleltek először banánt. Mivel a norvégoknak nagyon megtetszett az íze és nagy népszerűségnek örvendett, ezért úgy döntöttek, hogy üvegházakban fognak különböző fajtájú gyümölcsöket termeszteni.

Az emberek először utaznak jégen, 1920.

Alaszka partjainál, olyan kemény volt a jég, hogy a hajók képtelenek voltak átkelni rajta, ezért az utasoknak le kellett szállniuk csomagjaikkal együtt és kutyaszánok segítségével jutottak el a célállomásra. Ez volt az első alkalom, hogy emberek jégen utaztak.

Élő sakkjátszma Szentpéterváron, 1924.

Ezen a képen egy szórakoztató játékot láthatsz. Két igazi sakkmester játszott egymás ellen a bábuk pedig a haditengerészet és a Vörös Hadsereg katonái voltak. A partit 5000 ember nézte élőben, majd kiderült, hogy az élő sakk egy régi és népszerű szórakozás, mert őseink már a 15. században is játszottak ilyet.

Munkanélküli férfiak állnak sorban Al Capone étterme előtt, 1931-ben.

A híres bűnöző Chicagóban nyitotta meg ezt a helyet, ahol munkanélküli embereknek biztosított étkezést. Mivel minden második ember munkanélküli volt és nem volt mit enniük, ezért úgy döntött, a kezébe veszi az irányítást.

Az “étterem” napi háromszori étkezést biztosított az embereknek, sőt maga Al Capone is elment, hogy beszélgethessen az ott étkező személyekkel. A vendégek elmondták a helyi sajtónak, hogy több segítséget kaptak a hírhedt bűnözőtől, mint a kormánytól.

Fehér csíkokat festettek a tehenekre, hogy jobban lássák őket Nagy-Britanniában az az 1941-es „áramszünetek” alatt.

Ezt a módszert az állatok biztonsága érdekében vezették be. A második világháborúban a német bombázások miatt többször elment az áram Nagy-Britannia területén. Az áramszünet alatt azonban nagyon sok baleset történt a legelő állatokkal. A britek abban látták a megoldást, ha fehérre festik a jószágokat. A sötétben ki lehet szúrni a fehér csíkokat így senki sem fog nekimenni az állatoknak.

Egy fiatal francia nő, akinek haját leborotválják, mert fizikai kapcsolatot létesített egy német katonával a háború alatt, 1944.

Ez a francia származású nő fizikai kapcsolatot létesített egy német származású katonával, ezért hazája úgy büntette meg, hogy leborotváltatta a haját. Minden nőre ez a sors várt, aki elárulta hazáját a második világháborúban. Körülbelül 20.000 nőt büntettek meg ily módon.

Dorothy Kauntz, az első fekete diák, aki fehér iskolában folytatta tanulmányait 1957-ben.

Az észak-karolinai Harry Harding nevű iskola vezetése lehetővé tette, hogy különböző nemzetiségű gyerekek tanulhassanak együtt. A társadalom azonban nem fogadta túl jól ezt a döntést ezért, amikor Dorothy elment az első iskolai napjára, rengetegen bántották és gúnyolták őt.

A negyedik napon a szülők kiíratták Dorothyt az iskolából. Később beiratkozott egy másik vegyes iskolába, ahol végre sikeresen elvégezte tanulmányait.

Terry Jo Duperrault megmentése, 1961.

Egy 11 éves kislány napokat töltött a tengeren, étel és édesvíz nélkül, ahol többször kapott napszúrást és a végén már elkezdett hallucinálni. Szerencséje volt, mert egy görög teherszállító hajó személyzete kiszúrta őt a Bahamák közelében. Csak néhány évtizeddel később döntött úgy a lány, hogy elmeséli mi történt vele azokon a napokon. Még könyvet is írt a történetéről.

Terry családja nyaralni ment egy jachtra, ám tragikus vége lett a kirándulásnak. Az utazás során a hajó kapitánya úgy döntött, hogy végez a feleségével, mert meg akarta kaparintani az életbiztosításának összegét. Úgy döntött, hogy nem hagy hátra tanúkat, ezért mindenkivel végzett a hajón. Terry csodával határos módon túlélte a merényletet és egy mentőcsónak segítségével próbált elmenekülni a jacht közeléből.

Olimpiai játékok Tokióban, 1964.

A fehér ruhában ülő emberek nem VIP vendégek, hanem felügyelők, akik azt figyelték, hogy minden szabályosan történik-e a versenyek során. Mivel akkoriban még nem volt videofelvétel ezért ők határozták meg, hogy valaki csalt-e vagy sem. A futókat például körülbelül 20 bíró figyelte.

Átlagos orvosi vizsgálat egy űrhajón, 1973.

Dr. Kerwin megvizsgálja Charles Conrad asztronautát, a Skylab-2 program parancsnokát. A súlytalanságot kihasználva az asztronauták fejjel lefelé lógtak, hogy a doktor rendszeres szűrővizsgálatokat végezhessen el a szájukban.

Anna brit királyi hercegnő 1974-ben meglátogatta testőrét James Beatont.

1974 márciusában egy mentálisan beteg ember, megtámadta Anna brit királyi hercegnőt. A hercegnő és férje épp visszatértek a Buckingham-palotába, amikor a férfi tüzet nyitott a kocsira. A lövöldözés során a hercegnő őrét, James Beatont háromszor is megsebesítette.

Anna és férje csodával határos módon sérülés nélkül megúszták az esetet. Szerencsére egyetlen golyó sem találta el őket. Később a férfit elfogták, akit azzal vádoltak, hogy megpróbálta kiontani a hercegnő életét.

Samantha Smith egy rendezvényen Moszkvában, 1983.

A kislány nagy népszerűségre tett szert, miután levelet írt a Szovjet Kommunista Párt főtitkárának, Jurij Vlagyimirovics Andropovnak. Samantha megkérdezte tőle, miért akarja elfoglalni az egész világot és, hogy megpróbálta-e megakadályozni a Szovjetunió és az USA között kirobbanó háborút. A főtitkár részletesen válaszolt a lány levelére majd meghívta őt Moszkvába.

Stella Liebeck beperelte a McDonald’s-ot, mert forró kávé ömlött az ölébe, 1995-ben.

Stella tárgyalása az egyik legvitatottabb volt a 20. század végén. A nő kávét vásárolt a McDriveban, ám nem tudta levenni a pohár tetejét, hogy megcukrozhassa az italt. Mivel a térdei között tartotta a poharat és maga felé húzta a fedelet, ezért véletlenül leöntötte magát a forró itallal. A kórházban harmad fokú égési sérülésekkel látták el.

Ezután Stella kártérítést kért a McDonald’s-tól. A vállalat csupán 800 dollárt ajánlott fel a hölgynek, ezért Stella beperelte a céget és azzal vádolta őket, hogy veszélyes italokat állítanak elő. Az esküdtszék úgy határozott, hogy Stella 640 ezer dollár kártérítésben részesüljön.

A boltív Japánban, amely csodálatos módon túlélte a bombázást 1945-ben és egy földrengést 2011-ben

Ezek a két fotó vírusszerűen terjedt az interneten. Sokan azt hitték, hogy mindkét kép ugyanazt az ívet mutatta, amely túlélte mind az 1945-es Nagasaki bombázást, és a 2011-es földrengést. Nem pontosan ismert, hogy az első képen Nagasaki vagy Hirosima látható, de biztosan tudjuk, hogy a második fotó Otsuchiban történt. Szóval, a 2 fotó határozottan nem egy helyen készült. De a tény még mindig izgalmas – mindkét ív túlélte a rendkívül pusztító eseményeket.