15 tény napjainkból, ami minden bizonnyal nem kerül majd bele a történelem könyvekbe

Nem biztos, hogy mindenre emlékszünk a történelem könyvekből, de a nagyobb események biztosan megmaradtak emlékezetünkben. A középkor, a felfedezések kora vagy éppen a világháborúk. De, vajon a jövő nemzedéke emlékezni fog-e a modern időkre, a 21. század elejére? Természetesen, az nem garantálható, hogy a következő tények bekerülnek majd a tananyagba, mindenesetre az esély megvan rá.

A számítástechnika fejlesztése a moziban

Napjainkban kevés film készül speciális effektusok nélkül. A fenti képen Alita szerepel, aki egy kiborg lány, a filmben szeme miatt pedig olyan, mint egy mangafigura. A hatás elérése érdekében a színésznő, Rosa Salazar arcát speciális mozgásrögzítő technológiával fotózták le és egy számítógépes szoftver segítségével nagyították fel szemét.

A 21 századi technika számára pedig még a halál sem lehet akadály, hiszen lehetővé teszi a sztárok hologramként való megjelenítését. Ez történt Michael Jacksonnal is, aki 2009-ben hunyt el, de öt évvel később egy Las Vegas-i show-ban énekelte el dalait.

Munka és online munka

A 21. század a szabadúszók aranykora. A technika lehetővé teszi, hogy az embereknek ne kelljen egy helyben ülnie a munkahelyen, akár attól távol is végezhetik munkájukat. Manapság a blogolás valódi üzletté vált.

Napjainkban már főiskolákon is tartanak online órákat a más városokban és külföldön élő diákok számára. A professzorok szintén megjelenhetnek hologramként ezeken az előadásokon.

A hologramok, mint egyfajta művészet

Ma már a művészet is digitalizáltabbá vált. A holografikus balett-táncosok digitális példányai jelenhetnek meg a színpadokon.

Emellett az aukciós házakban is alkalmazzák a technológiát. Az emberek még úgyis megvásárolják a tárgyakat, hogy csakis hologramként látják azokat először.

A táblagépek korszakának kezdete

2002-ben Bill Gates bemutatta egy tablet PC prototípusát, a hangfelismeréssel és a szöveg bevitelének lehetőségével mindössze egy érintőképernyőn. A Microsoftnak ez egy meglehetősen sikeres kísérlete volt arra, hogy a számítógépeket hozzáigazítsa az emberek mindennapi szükségleteihez, akik már megszokták a jegyzetelést az ülések során és az e-mailen keresztüli kommunikációt.

Az emberiség története során felhalmozott tudás digitalizálása

Már elmúltak azok az idők, amikor könyvtárba vagy könyvesboltba kellett mennünk egy könyvért. Ma már nagyon kevés olyan könyv, festmény vagy tudományos munka van, amelyet még nem digitalizáltak. Bárki, bármikor hozzáférhet ezekhez.

2008-ban megjelent az Еuropeana weboldal, amely az összes digitalizált festményt, archív hangfelvételt, fényképeket, filmeket, térképeket, könyveket és kéziratokat tartalmazza több ezer európai múzeumból, könyvtárból és archívumból.

Virtuális és kibővített valóság

A virtuális valóság másodpercek alatt más dimenzióba repíthet minket. Például utazhatunk egy videojátékba, ahol sétálhatunk és kapcsolatba léphetünk a karakterekkel.

És, ez nem az egyetlen mód a VR-technológia használatára. A VR-szimulátorokat 15 éve aktívan használják a gyermekek rehabilitációjában is. A kiterjesztett valóság gépeket használják agybénulásban és más idegrendszeri rendellenességekben szenvedő gyermekek esetében. Ez elősegíti számukra, hogy megtanuljanak bizonyos cselekedeteket és féljenek a kudarcoktól a való világban.

Utazás az űrbe

2018. november 5-én a NASA Voyager 2 nevű műholdja csillagközi lett. 1977 nyarán indították és most körülbelül 18 milliárd kilométerre helyezkedik el a Földtől. A misszió lényege az volt, hogy tanulmányozza a külső határok, a Naprendszerben. A Voyager-1 az elmúlt években mély űrbe lépett. A tudósok úgy gondolják, hogy 2027-ig képesek lesznek fenntartani kapcsolatot az űrhajókkal.

2006 augusztusában az egyik bolygó elhagyta a Naprendszert. A tudósok úgy döntöttek, hogy a Plútó néven ismert kis tömegű bolygó már nem tekinthető bolygónak.

Az önelégedetlenségtől a test-pozitivitásig

A pszichológusok szerint a média széles körű jelenléte arra késztette a nőket, hogy fizikailag tökéletesek legyenek. Végtelen mennyiségű cikk jelent meg a fogyásról, ijesztő történetek az elhízásról, valamint vékony modellek divatos ruhákban készült fényképei bejárták a világot.

Ennek eredményeként a soha véget nem érő vékony verseny elmúlt, most egy új mozgalommal állunk szemben, a testpozitivitással. A nők már nem szégyellik testüket, illetve a plusz méretű modellek is megjelentek már a divat magazinok borítóin.

A közösségi média a valódi kommunikáció helyett

2004-ben, Mark Zuckerberg, amerikai hallgató létrehozta a szobatársaival a Facebook-ot. A közösségi médiában most mindent elmondhatsz magadról, új barátokat találhatsz, híreket olvashatsz, pénzt kereshetsz, hirdetéseket tehetsz közzé, pénzt gyűjthetsz és számos különféle dolgot megtehetsz.

Manapság több millió felhasználó van a közösségi médiában a világ minden tájáról. A tudósokat már az is aggasztja, hogy sokan elfelejtették az élő kommunikáció fontosságát. Sokkal több időt töltünk okostelefonunk és számítógépünk mellett, mint eddig valaha.

A technológia megjelenése a sci-fi filmekben

Néhány évtizeddel ezelőtt az emberek még azt gondolnák, hogy őrült vagy, ha azt mondod nekik, hogy bárhonnan bármikor felhívhatod őket. Ma viszont ez már teljesen természetes dolog. Nem tartott sokáig az okostelefonok és a videochat használatának megtanulása, valamint az sem kell már sokáig várni, hogy hamarosan virtuális vetületekben beszélhessünk egymással, akárcsak a Csillagok háborújában.

A biometrikus dokumentumok megjelenése

A papíralapú dokumentumok fokozatosan a múlté válnak majd. Most már kaphat biometrikus nemzetközi útlevelet, amiben benne van egy mikrochip. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy másodpercek alatt megtudhassák személyazonosságunkat, lerövidítve ezzel a repülőtereken töltött időt.

Lehetséges, hogy az ebben az irányban következő lépés a retina felismerése lesz.

Szokatlan építészet

A 21. század szokatlan építészetének úttörői azok a építészek, akik Dubaiban dolgoztak. 2010-ben ott állították fel a világ legmagasabb épületét, a Burj Khalifa-t, hamarosan pedig még magasabb építkezésbe kezdenek, illetve befejezik a Dubai Creek torony építését.

Dubaiban található a jövőben egy iroda, amely a világ első 3D-s épülete lesz. 17 napba telt, hogy egy emberrel és egy hat méteres nyomtatóval együtt megtervezzék. A nyomtatott részletek összeillesztése két napig, a tájrendezés és a felújítás pedig három hónapig tartott.

Mesterséges szív és nyomtatott fül

Az Egyesült Államokban 2001-ben elvégezték az első mesterséges szívátültetési műtétet. Az AbioCor elnevezésű eszköz lehetővé tette, hogy a beteg mindössze 151 napig éljen az új szívvel, azonban a készüléket már nem gyártják.

Manapság kicsit ígéretesebbnek tűnnek a nyomtatott szervekkel végzett kísérletek. Nem olyan régen, a kínai tudósok készítettek új füleket öt gyermek számára.

3D-ben nyomtatott modellt készítettek a laboratóriumban, majd a deformált fülből építtették ki a porcsejteket. Három hónapig speciális oldatban tenyésztették őket, mielőtt sikeresen beültették őket a fiatal betegekbe.

A művészet új iránya

A kutatók szerint a művészet a 21. század elején jobban reagált a társadalmi problémákra. Ennek egyik legfényesebb példája Nicole Dextras, művész munkáiban látható, aki úgy döntött, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a környezeti problémákra. Téli installációi jéglevelekből készültek, a tavasz eljövetelével pedig el is tűntek. Nicole így emlékeztet bennünket a természet törékenységére.

Érdemes megjegyezni, hogy a jövőben az embereket sokkolhatja a műalkotások ára.

Új családi értékek

Egyre több és több modern nő inkább házasodik és gyereket szül 30 éves kor után, függetlenül attól, hogy kapcsolatban áll-e vagy sem. A modern nő már nem fél attól, hogy egyedülálló anya legyen.

Manapság azonban növekszik a válások száma. Az összehasonlítás kedvéért 1901-ben a Dán Statisztikai Hivatal 376 válást számolt be. 2004-ben 15 774 párt vetett véget házasságának. Száz év alatt Dániában az emberek száma megduplázódott, a válások száma pedig negyvenegyszer több, mint korábban.