19 magyarázat, egyesek miért válnak el, mások hogyan maradnak együtt 30 évig is

Manapság minden házasságkötésre jut egy válás is. Kutatások folynak az ügyben, miért vált ennyire rövid életűvé a házasság intézménye, valamint mi tartja össze mégis azokat, akik évtizedekig élnek egy fedél alatt boldogan.

Pszichológusok szerint a válófélben lévő párok 75%-nak mégis lenne esélye együtt maradni, ha fordítanának időt és energiát a problémák megoldására.

A brightside.me cikke összegyűjtött néhány tényt azzal kapcsolatban, hogyan tedd stabilabbá a párkapcsolatodat és oldjátok meg a felmerülő problémákat együtt.

1. Sok pár arra esküszik, hogy kipróbálják, milyen együtt élni az esküvő előtt. Ez nem feltétlen vezet jó irányba. Kutatások bizonyítják, hogy azok, akik együtt élésre adják a fejüket a frigy előtt, sokkal nagyobb arányban válnak el, mint azok, akik csak utána bútoroznak össze.

2. Statisztikai adatok szerint azok a házasságok mennek tönkre hamarabb, ahol az esküvői előkészületekre aránylag sokat költöttek.

3. A statisztika arra is kitér, milyen hatással van a kapcsolatra a mézes hetek. Az eredmények szerint az élményekben gazdag, minőségben eltöltött nászút után a kapcsolatok hosszabb életűek lesznek.

4. Kutatók kimutatták azt a negatív-pozitív eseményekre vonatkozó arányt, amelyet betartva megőrizhető a béke a kapcsolatban. Amennyiben 5:1-hez pozitív-negatív élmények aránya, tehát egy vitára öt kellemes esemény jut, boldog kapcsolatról beszélünk.

5. Fotósok azt rebesgetik, a kötelék kimenetele látszik már abból is, miként vágja meg a tortát a menyasszony és a vőlegény. Ha valamelyikük nyeglén, humorkodva áll hozzá, általában rövid időn belül válás a vége a történetnek.

6. A személyes szabadság és némi magánélet még a házas emberek számára is kijár. Arra persze figyelni kell, ha a partner túlzottan sok időd szeretne a párja nélkül tölteni vagy a szociális média felületeken éli életét, és nem valóságban.

7. A társat kizáró viselkedés a házasság rovására mehet, még akkor is, ha csupán egy kicsit magányosabb periódusra vágyik valamely fél. Az egész napos képernyő előtt ülés megtöri a bizalmat.

8. A többség úgy gondolja, hogy a gyermekvállalás megerősíti a kapcsolatot a szülők között. Ez nem teljesen igaz, hiszen a problémák megszaporodnak, és a férfi sok esetben kirekesztettnek, másodrendűnek érzi magát.

9. Ugyancsak népszerű elgondolás, miszerint a gyermekek számának gyarapodásával a válás esélye egyre csökken. Statisztikai eredmények alapján elmondható, hogy az első gyermek valóban 30%-kal csökkenti a válásra való hajlandóságot, de ezen a második vagy a harmadik gyermek már nem változtat.

10. A közös érdeklődési körök önmagukban nem tartják együtt a családokat. A tevékenységhez való hozzáállás az, ami különbséget tesz. Azok a párok maradnak együtt tovább, amelyek nem muszájból, hanem kedvtelésből űznek például egy sportot.

11. Azok a házastársak, akik többet beszélnek többes számban, mint egyes szám első személyben, valószínűleg tovább együtt maradnak.

12. Romantikus, humoros családi film, mint esti program, okos választás, mert segítségükkel ráébredhetünk a saját problémáinkra, illetve beszélgetésre ösztönöz.

13. A kapcsolatok felbomlásának egyik leggyakoribb oka a megvetés érzése. A tisztelet hiánya megmérgezi a mindennapokat és szerelem, illetve szeretetgyilkos hatással van minden társas kapcsolatra.

14. A folyamatos spórlás rossz hatással van a házasságra, mert a gyűjtögetésre való késztetés mellett folyamatosan jelen van a stressz is. Ebből viták, félreértések születhetnek.

15. A pozitív megerősítés a negatív kommentek helyett építő hatással van emberi viszonyainkra, főként a szerelmekre. A dicséret motiváló, stresszoldó hatású, ráadásul megerősíti a kötődést a felek között.

16. Az ingatlanfedezetes hitel hitetetlennek hangzik, meg megerősítheti a kapcsolatot. Statisztikai adatok alapján bizonyított, hogy a hitellel rendelkező párok között 5-10-szer kevesebb a válás, mint amúgy.