6 dolog, amit jobb, ha soha nem csinálunk egy nyilvános WC-ben

Napi rendszerességgel számtalan ember megfordul a bevásárlóközpontokban, és sok más egyéb helyen megtalálható nyilvános mosdókban, és közben bele sem gondolunk abba, hogy ez milyen veszélyekkel, kockázatokkal járhat ránk nézve. Persze ha menni kell, akkor nincs mit tenni, és menni kell, de azért nem árt elővigyázatosnak lenni, és néhány dologra odafigyelni. Nyilván ezekben a mosdókban nem várhatunk el olyan tisztaságot és higiéniát, mint a saját otthonunkban, ezért tegyünk meg mindent, hogy minél kevesebb kórokozóval érintkezzünk. De nem mindegy, hogy hogyan tesszük ezt, ugyanis van, amivel valójában többet ártunk magunknak, mint amennyit ténylegesen használunk.

Ebben cikkben sorra vesszük, hogy mire figyeljünk oda, és milyen hibákat ne kövessünk el.

1. Amikor bemegyünk egy nyilvános WC-be, akkor érdemes minden esetben a használat előtt megnézni: van-e bent wc-papír, szappan illetve egyszer használatos kéztörlő papír. Ha nincs, akkor érdemes szólni a személyzetnek, vagy magunkkal vinni papírzsebkendőt. Minden esetben kerüljük kézmosás után a törölközők használatát (sok helyen még ezek vannak kirakva). érdemes ilyenkor azt is megfigyelni, hogy mennyire takarítják a wc-ket, mert ez elég sok mindent elárul. A kézszárító automatát pedig ha lehet kerüljük el nagy ívben. A kutatók szerint, a nyilvános vécékben sokkal több az olyan, emberi ürülékből származó baktérium, amik a lehúzáskor kerülnek a levegőbe, mint az otthoni illemhelyeken. A kézszárítók pedig nem csinálnak mást, mint az egyik oldalon magukba szívják a mosdó levegőjét, hogy a másikon felmelegítve, nagy sebességgel fújják ki magukból.

2. Eszünkbe ne jusson a mosdó padlójára letenni a táskánkat, vagy bármi mást. Ha nem található bent fogas, és kint sem tudja neked megfogni senki, akkor inkább tedd a WC-tartályra, ugyanis még az is sokkal tisztább, mint a padló.

3. Ne gondoljuk azt, hogy egy nyilvános mosdón belül magán a WC-n van a legtöbb baktérium, ugyanis kimutatták, hogy a mosdókagylókban sokkal több kórokozó található, mint bármelyik WC-n. Ennek az az oka, mert a WC-ket sokkal alaposabban tisztitják és fertőtlenítik, mint a mosdókagylókat. Mindezek mellett további baktériumok találhatók a padlón, a falakon és a kilincseken.

4. Amikor bemegyünk egy mosdóba, soha ne a hátsó illemhelyeket válasszuk! Statisztikák szerint a nyilvános mosdókban a legutolsó illemhelyek a legnépszerűbbek. Mindenki azt hiszi, hogy azokat biztosan kevesebben használják, és épp ezért választja inkább mindenki a hátsókat.

5. Bármennyire is jó ötletnek tűnik, de ne rakjuk körbe papírral a WC ülőkét! Amikor védelmi célból elkezdjük leteríteni a wc-papírral, valójában éppen akkor kezdjük el szépen kialakítani a baktériumfészket, ugyanis a papír magába szívja a nedvességet, és kitűnő táptalaj lehet a kórokózknak. A drogériákban lehet kapni egyszer használatos, kifejezetten erre a célra szánt vécédeszka papírt, amit már minden probléma nélkül biztonsággal használhatunk.


6. Soha ne mulassuk el a kézmosást WC használat után! A kézmosással csökkenthetjük az olyan fertőző betegségek elkapását, mint amilyen a nátha, az influenza és a hasmenés. Fontos azonban, hogy ismerjük a helyes kézmosás menetét. Legalább fél percig kell tartania, és lehetőleg szappan használatával. Ha megmostuk a kezünket, próbáljunk meg úgy kijutni a mosdóbal, hogy ne érjünk a kilincshez.

Forrás