6 szabály, amely megmentheti az életedet tűz esetén egy nyilvános helyen

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy vele soha semmi rossz nem fog történni, és villámcsapásként éri, amikor mégis kialakulnak veszélyes helyzetek. Minden eshetőségre fel kell készülni és különböző taktikákat elsajátítani, amik megmenthetik az életed. Például tudod-e mit kell tenned akkor, mikor tűz üt ki egy épületben? Persze egyből el kell hagyni az épületet, de mi van, ha a bepánikolt emberek miatt képtelen vagy rá? Nos, a mai cikkünket pontosan azért hoztuk létre, hogy megmutassuk nektek azokat a tippeket, fortélyokat, praktikákat és szabályokat, amiket bizony célszerű alkalmazni túz esetén, legalábbis, ha épségben akarsz kijutni az épületből.
Mérd fel, melyik kijárat a legjobb számodra és mikor tudsz rajta kimenni.

Ha az emberek füstöt, tüzet látnak, égett szagot éreznek, vagy beindult a tűzjelző, akkor automatikusan megindulnak a kijáratok és a vészkijáratok felé. Pánik esetén esély sincs arra, hogy kijuss ezért, jobb egy szabad sarokba beállni és nézni, míg az emberek kimennek az ajtón. Ha a kijárat szabadon van és ki tudsz menni, akkor nyomban tedd meg ezt a lépést.

Tömegben való közlekedés.

Tömegben nem egyszerű a közlekedés, főleg ha kistermetű az ember. Ilyenkor keresztezd a kezed és tedd a vállaidra, ezáltal nem fognak annyiszor fellökni, és egy nyugodt egyenletes légzést biztosít. Próbálj kievickélni egy oszlophoz vagy egy sarokba, ahol megvárhatod, hogy a tömeg elmenjen. Amennyiben elesel ragadd meg az hozzád legközelebb eső ember lábát és kapaszkodj bele, így nem fognak összetaposni.

Szélsőséges esetekben menj a WC-be.

Ha nem kezdődött meg még az evakuálás, menj a WC-be. Hagyj egy ruhadarabot a WC bejáratának kilincsén, mert ez egy jel a tűzoltóknak, hogy valaki van odabent. Ezek után nedvesítsd be az összes ruhadarabod, ami rajtad van, kivéve a fehérneműt és torlaszold el vele a réseket. Így megakadályozod, hogy tűz esetén a füst bemenjen a helyiségbe.

Az ablakok megfelelő használata.

Néha az ablakokat is célszerű kijáratként használni, amennyiben az 9 méternél nem magasabb. Ha egy annál magasabban elhelyezkedő ablakból akarsz kiugrani, akkor már nem éled túl, de az alatt még van esély, igaz kisebb-nagyobb sérüléseket szerzel, de legalább életben maradsz. A földtávolságot le lehet rövidíteni, ha lógsz az ablakban és úgy engeded el a párkányt. Leérkezésnél hajlítsd be a lábaidat és próbálj egyből gurulni, amivel tompíthatod a becsapódást. Az időseknek, gyerekeknek, terhes nőknek ezt nem ajánlott csinálni, mert nem fogják túlélni.

Füsttel telített házakban kövesd a falat.

Az emberek általában nem tűz miatt vesztik életüket, hanem a mérgező füst miatt, amivel feltelik a tüdejük. Célszerű ilyenkor vizes ruhát az arc elé tenni, ami megszűri ezeket az anyagokat. Erre jobb, ha megtanítod a gyermekeidet is, mert sosem lehet tudni mikor lesz rá szükség. Guggolj le és a falakat követve menj el a kijáratig.


Ha a ruha kigyulladt, feküdj a földre míg valaki oda nem ér hozzád.

Ha a ruhád kigyulladt semmi esetre se kezdj futni, mert annál jobban fog égni az oxigén miatt. Ilyenkor feküdj le a földre és a fejedet próbáld a lehető legmesszebb emelni, hogy még véletlen se gyulladjon kis a hajad. Ha látod, hogy valakinek ég a ruhája, vastag plédet, ruhadarabot kell rádobni, mert akkor elzárod az oxigén útját.

Hasznosnak találtad a fent leírtakat?

Forrás