7 dolog, ami megváltoztathatja a szemed színét

Biztosan te is gondolkodtál már el azon, hogy néznél ki, ha más színű lenne a szemed. Azt azonban nagyon kevesen tudják, hogy számos olyan tényező létezik, többek között a táplálkozási szokások és az érzelmek, amelyek valóban képesek megváltoztatni a szem színét.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány érdekességet, arról, hogy miként és miért változhat meg a szemszín.
1. Így változtathatja meg a hangulatod a szemed színét

A heves érzelmek lényegében sokként érik a szervezetünket. Az erőteljes düh vagy kitörő öröm hatására gyorsabban ver a szívünk, felgyorsul a légzésünk, ugyanakkor az írisz színe is megváltozik. Intenzívebbé, néha sötétebbé, néha pedig világosabbá válhat. Úgy tűnik, azoknak a legélénkebb a szemszíne, akik éppen nagyon boldog pillanatokat élnek át.
2. Melanin és az életkor

Ha egy csecsemő kék vagy szürke szemmel születik, később még meglepetéseket okozhat a szemszíne. A kék szem titka, hogy a szemben lévő írisznek alacsony a melanin tartalma és jobban eloszlatja a fényt. A 3-18 hónapos babák esetében a szemszín még sötétebbé válhat, ha megnő a melanin szintje az íriszben. A hegyvidéken élőknél például gyakran előfordul, hogy kék szemmel születnek, és a szemszín később mogyoró barnába vált, de fontos szempont a genetika, a szülők szemének színe is. Időnként előfordul, hogy a végső szemszín csak 12 éves kor körül alakul ki.

A barna szemmel született babák esetében viszont nem tapasztalható változás, az ő szemük egész életükben barna marad az írisz magas melanintartamának köszönhetően. Bár a sötét szemszínű emberek kevésbé hajlamosak a szembetegségekre, erős fényben nekik is javasolt a napszemüveg. Egy Csehországban végzett felmérés szerint a barna szemű embereket általában megbízhatóbbnak találják, a világos szemszínű nők pedig kevésbé negatívak, és ritkábban fordul elő náluk a depresszió.

3. Nyersétel-diéta és méregtelenítés

Az alternatív orvoslásban létezik egy elmélet, amely szerint az írisz színe és a belső szervek egészsége összefüggenek. Ezt az ágazatot íriszdiagnosztikának (más néven iridológiának) nevezik. Dr. Robert Morse, egy egészségügyi szakember, aki már negyedmillió beteget kezelt, úgy gondolja, hogy a szem külső kvadránsa az agy egészségéhez kapcsolódik, míg a belső kör az emésztőrendszerhez. Azt állítja, hogy a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend megváltoztathatja a szem színét, és még egy videósorozatot is készített, hogy alátámassza feltevését.

mellékelt képeken egy olyan nő szeme látható, aki 6 éven át nyersétel-diétán élt. A felvételeken jól látszik, hogy az étrend megváltoztatta a szeme színét. Dr. Morse szerint a sárga színárnyalat magas koncentrációja méreganyagok jelenlétére utal a szervezetben. Ennek az étrendnek köszönhetően a nőnek sikerült javítania az emésztőrendszere működését, és megfigyelte, hogy változott meg a szeme színe az évek során zöldes-barnáról világosabb és intenzívebb zöldre, ugyanakkor azt is észrevette, hogy a szemfehérje is tisztábbá vált.

Dr. Morse szerint a spenóttól fiatal és ragyogó marad a szem, a méz meleg árnyalatokat adhat az írisznek, a tengergyümölcsei pedig intenzívebbé teszik a szemszínt. Ugyanakkor az olívaolaj, a hagyma és a diófélék is befolyásolhatják a szemszínt. De azt is hozzáteszi, hogy mivel minden ember pigmentjei egyediek, ezért a mélyrehatóbb elemzésnek is egyedinek kell lennie.
4. A smink és az öltözködés is befolyásolhatja a szemszínt

Az öltözködés, a smink, a hajszín és a különböző kiegészítők igazi varázspálcák lehetnek egy nő kezében. A barna szemű nők például arany, rózsaszín és élénkzöld árnyalatokkal érhetik el, hogy a szemük színe világosabbnak tűnjön. A kék és zöld szem szépségét türkiz, smaragdzöld és kék árnyalatokkal lehet jobban kiemelni. A semleges színek, mint a fehér, szürke és fekete, hangsúlyozzák a természetes szemszínt. Ha pedig szemüveget viselsz, kérj antireflex réteggel borított szemüveget, így a lencsék vékonyabbnak hatnak, és a szem természetes színe is jobban látszik.
5. A napfény és a lakóhely hatása

A barna szem a leggyakoribb, a Föld lakosságának 70%-ának barna a szeme, és ez a szemszín minden kontinensen előfordul. Bizonyos régiókban a barna szemű emberek százaléka eléri a 95%-ot, mint Ázsiában, a Közel-Keleten, Dél-Amerikában, Dél-Európában és Óceániában. Az Egyesült Államokban a lakosság 50%-ának barna a szeme.

A kék szem Észak-Európában gyakoribb: Észtországban, Dániában, Finnországban – 85%, Németországban – 75% és az Egyesült Királyságban – 50%-ban fordul elő. De időnként a Közel-Keleten is találkozhatunk ezzel a szemszínnel. Egyébként a koppenhágai egyetem genetikai kutatói felfedezték, hogy a kék írisz egy körülbelül 6-10 ezer évvel ezelőtt bekövetkezett mutáció eredménye. Eredetileg minden embernek barna szeme volt, de aztán egy mutáció csökkentette a melanin termelését. A tudósok szerint ez a jelenség először a Fekete-tenger északnyugati részén fordult elő.

A zöld szem meglehetősen ritka, a bolygó lakosságának mindössze 2%-a rendelkezik vele. Ez az árnyalat a mérsékelt melanintartalomnak és a sárgásbarna pigmentek kombinációjának köszönhető. A leggyakrabban Spanyolországban, Írországban, Pakisztánban, Oroszországban, Brazíliában és Izlandon fordul elő.

A legritkább szemszín a sárga, ez az úgynevezett lipokróm pigment eredménye.
6. A szemszín megváltoztatása lézeres eljárással

Ezek a beavatkozások sokáig meglehetősen veszélyesnek számítottak és akár vakságot is okozhattak, ez történt például egy argentin Instagram modell esetében is. De 2011-ben Dr. Gregg Homer olyan lézeres műtét ötletével állt elő, aminek segítségével megsemmisíthető az íriszben található melanin, így a barna szem kékre vagy szürkére változtatható.

A beavatkozás mindössze 20 másodpercet vesz igénybe, és a végeredmény 2-4 hét múlva válik láthatóvá. Az ötletet a bőrgyógyászatban is használt módszer adta. Kutatások szerint ez a műtét nem károsítja a látást, de a lehetséges mellékhatások tanulmányozása még időbe telik. Homer szerint azonban az eljárás kockázatmentes, és ebben olyannyira biztos, hogy még a saját lányának is megengedné a műtétet.
7. Kaméleon szemszín

Vannak olyan emberek, akiknek változik a szemszíne. A jelenséget még nem vizsgálták meg mélyrehatóan, de a tudósok egyetértenek abban, hogy ez nem egy betegség, hanem egyedi sajátosság, ami csak néhány emberre jellemző. Általában a zöld-kék vagy mogyoróbarna szemnél fordul elő. Az orvosok úgy találták, hogy nem jár együtt látászavarokkal, de nem lehet örökölni sem.

A kutatások szerint a szem színének állandó változása kapcsolódik az idegrendszeri és endokrin rendszerben zajló folyamatokhoz és a melanin mennyiségéhez. A kaméleonszem reagál a stresszre, a romantikus érzelmekre és a fáradtságra, de a színváltozás összekapcsolható a környezettel és az éghajlatváltozással is. A pszichológusok szerint ezek az emberek néha kiszámíthatatlanok.