7 oka annak, hogy mindig fáradtnak érzed magad (és mit tehetsz ellene)

Számos oka lehet annak, hogy egész nap lassúnak érzed magadat, még akkor is, ha eleget alszol. Ez lehet egy krónikus fáradtság szindróma nevű állapot. De jelenthet valami kevésbé súlyos dolgot is, amelyet egészségesebb szokásokkal könnyen meg lehet előzni. Például az étrend megváltoztatásával vagy egyszerűen több víz ivásával. Mi nem akarunk állandóan zombiknak kinézni, ezért örülünk, hogy vannak olyan egyszerű lépések, amelyeket megtehetünk, hogy ezt elkerüljük!

1. Nem eszel rendesen.

A finomított szénhidrátok gyors energiaforrást jelenthetnek. Ha olyat eszel, mint a reggeli gabonapehely, a süti, a tészta vagy a pizza, a bennük található finomított szénhidrátok megdobják a vércukorszintedet, és energikusabbnak érzed magad. Amikor azonban csökken a vércukorszinted, újra fáradtnak érzed magadat. És ha folyamatosan finomított szénhidrátokat tartalmazó ételeket falatozol, akkor az egész nap fáradtnak érzed magad.

Próbálj kevesebb cukrot és feldolgozott szénhidrátot fogyasztani, és helyettesítsd azokat rostban gazdag ételekkel, például zab, lencse és zöldségfélékkel.

2. Nem vagy elég aktív.

Azt gondolhatod, hogy ha fáradtan térsz haza munka után, akkor a kanapén fekve energiát takaríthatsz meg, és egy kicsit energikusabbnak érezheted magadat. Fontos, hogy hetente legalább néhányszor tornázz, és ez segít abban, hogy mindig kevésbé fáradtnak érezd magadat. Egy 2008-as tanulmány kimutatta, hogy azoknak a fiatal felnőtteknek, akik hetente háromszor csak 20 perc alacsony intenzitású testmozgást végeztek, magasabb volt az energiaszintjük és alacsonyabb a fáradtság.

3. Nem elegendő a minőségi alvás mennyisége.

Fáradtnak érezheted magadat az ajánlott 7-9 órás éjszakai alvás után is. Az alvás minősége ugyanolyan fontos, mint az, hogy mennyi ideig alszol. Próbálj meg minden nap ugyanabban az időben lefeküdni és felébredni.

Ne igyál kávét a nap végén, és ne töltsd az alvás előtti idődet telefonálással vagy tévénézéssel. Ez segít javítani az alvás minőségét, és előfordulhat, hogy nem érzed magadat annyira fáradtnak a nap folyamán.

4. Ételérzékenységed van.

Ha a nap folyamán ok nélkül fáradtnak érzed magadat, ez annak a jele lehet, hogy ételintoleranciád van. Néhány leggyakoribb a glutén, a tejtermék és a tojás.

5. Nem iszol elég vizet.

Ha nem pótolod azt a vizet, amelyet a tested biokémiai reakciói miatt elveszít, kiszáradsz. Ez alacsonyabb energiaszinthez vezethet, és megnehezítheti a koncentrációt. Egy tanulmány kimutatta, hogy azok a férfiak, akik vizet ittak, hogy pótolják a futópadon végzett edzés során elveszített mennyiséget, kevésbé érezték magukat fáradtnak, mint amikor nem ittak vizet.

6. Stresszes vagy.

Kutatások kimutatták, hogy a magas stresszszint fáradtságot okozhat. Sőt, egy tanulmány megállapította, hogy a stressz kezelésének elkerülése magasabb fáradtsághoz vezethet. A jóga és a meditáció segíthet az enyhítésében.

7. Több vitaminra lehet szükséged.

Előfordulhat, hogy az étrendedben nincs elég vas, D-vitamin vagy B12-vitamin. A magas vastartalmú ételek közül néhány a spenót, brokkoli, vörös hús és pulyka. A B12 megtalálható a tejben, a tojásban, a lazacban és a marhahúsban, vagy étrendkiegészítőként is szedheted. Ha több D-vitamint szeretnél fogyasztani, egyél több gombát, zsíros halat és tenger gyümölcseit. Próbálj több időt tölteni a napon.

Érezted magadat valaha fáradtnak, annak ellenére, hogy eleget aludtál? Mit gondolsz, miért történik ez a te esetedben?