7 “vörös zászló”, ami megmutatja, hogy egy álláshirdetés tisztességtelen munkáltatótól származik-e

Egyrészt a modern technológiáknak köszönhetően sokkal könnyebbé vált az álláskeresés. Már nem kell megvennünk az álláshirdetéseket tartalmazó újságokat, és nem kell megnéznünk az álláshirdetéseket a hirdetőtáblákon. Másrészt az internet új lehetőségeket nyitott meg a trükkös munkáltatók, álláskereső cégek és csalók előtt.

Megpróbáltuk kitalálni, hogy melyek azok a “vörös zászlók”, amelyek arra utalnak, hogy egy álláshirdetéssel valami nincs rendben. Remélhetőleg segítünk megérteni, ha átverésről van szó, és megakadályozzuk, hogy felesleges interjúkra pazarold az idődet.

Túl sokat ígérnek.

Csodák nem történnek, különösen nem az álláspiacon. Ha egy álláshirdetés túl jó fizetést és túl jó feltételeket kínál egy adott pozícióhoz, az azt jelentheti, hogy trükk van a dologban. Vagy kiderül, hogy az állás más, mint ami a kiírásban szerepelt, vagy fizetni kell valamennyit a jelentkezésért. Általánosságban elmondható, hogy a csalók leginkább pénzt szednek be a jelentkezőtől egy álláshirdetésre.

A munkaköri leírás homályos.

Ha az álláshirdetésből nehezen érthető, hogy milyen cégnél fogsz dolgozni, az egyértelmű jele annak, hogy át akarnak verni. A valódi munkáltatók nem rejtik el a nevüket, és igyekeznek minél több részletet felsorolni a hirdetésben, hogy segítsenek kiszűrni a jelentkezőket. Az olyan mondatok, mint “marketinges egy nagy nemzetközi vállalatnál” szinte mindig azt jelentik, hogy valójában kozmetikumokat vagy valami hasonlót kell majd árulnod.

Telefonon nem árulják el a részleteket.

Egy másik piros zászló, ha a vállalat nem hajlandó válaszolni a kérdéseidre telefonon, és arra kér, hogy menj be az irodába, hogy minden szükséges információt megkapj. Ez azt mutatja, hogy a potenciális munkáltató nem tiszteli idődet.

A kritériumaik nagyon homályosak.

A pályázókkal szemben támasztott egyértelmű követelmények hiánya nem jelent semmi jót. Ha a menedzserasszisztensi állás elnyeréséhez mindössze annyi kell, hogy 18 éves legyél és pénzt akarj keresni, érdemes elgondolkodnod azon, hogy milyen típusú menedzsernek fogsz asszisztálni.

Nehéz tesztfeladatot adnak.

Maga a tesztfeladat nem feltétlenül jelenti azt, hogy tisztességtelen emberekkel van dolgod. Sok munkáltató szeretné előre felmérni a képzettségedet. De ha a fizetés nélküli tesztfeladat több napos kemény munkát követel meg – az már túl sok.

Dokumentumok, iratok sorát kérik.

Az összes dokumentumodat magaddal vinni az interjúra nem jó ötlet. Az ismerkedés szakaszában a személyes adatokra csak akkor lehet szükség, ha a toborzók személyesen vadásznak rád. Természetesen megígérik, hogy visszahívnak, de mivel már megkapták tőled, amit akartak, erre valószínűleg nem kerül sor. Ugyanakkor lehet, hogy kapsz egy hívást a banktól, amelyben érvényesítik, hogy beadtad-e a hitelkérelmet.

Rossz közvélemény alakult ki róluk.

Még ha az álláshirdetés tökéletesnek is tűnik, ne hanyagold el, hogy az interneten keress véleményeket az adott munkáltatóról. Vannak olyan esetek, amikor több száz alkalmazottat foglalkoztató, tisztességes cégek tisztességtelenül viselkednek az új alkalmazottakkal, és jobb, ha erről még azelőtt értesülsz, mielőtt velük kezdesz dolgozni.