8 alkalom, mikor közelebbről kellett megnéznünk a természet titkait

Időnként jó ötlet egy pillanatra elidőzni és elgondolkodni a természet legfurcsább teremtményein. Rengeteg van belőlük, a kicsiktől és szőrösektől, mint az alpaka, a nagyokig és félelmetesekig, mint a nagy fehér cápa. A világ tele van hátborzongató állatokkal és növényekkel, amelyek nem kapnak túl sok figyelmet, mert túl messze vannak tőlünk, olyan helyeken, ahová nem tudunk könnyen eljutni. Pedig mindenképpen érdemes tudni róluk.

Az amerikai fajdkakas

Az amerikai fajdkakas (Fulica americana) egy nagyon különleges madár, amely úgy alkalmazkodott a környezetéhez, ahogy egyetlen más faj sem. Speciális, karéjos lábaik vannak, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy a tavi liliompárnák tetején járjanak, valamint hogy könnyedén úszhassanak és merülhessenek. Tenyeres kialakításuk lehetővé teszi számukra a járást, úszást és merülést.

A kínai víziszarvas

A kínai víziszarvas egy Ázsiában őshonos kis szarvas. Ez az egyetlen olyan szarvasfaj, amelynél a hímeknek nincs agancsa. Ehelyett hosszú és ívelt agyaruk és a szájból kiálló éles felső szemfogaik vannak.

Az alföldi csíkos tenrec

Ez a kisemlős Madagaszkáron őshonos. Ormányuk hosszú és hegyes, bundájuk pedig tüskés. Társas viselkedésüknek köszönhetően ők az egyetlen olyan tenrecfaj, amely csoportosul. Ráadásul ez az egyetlen emlős, amely stridulációt alkalmaz (amikor az állat testrészeit összedörzsöli, hogy hangot adjon ki), amit jellemzően csak a rovarok és a kígyók tesznek.

A rojtosfejű hal

Kalifornia és a mexikói Baja California part menti vizeiben található. Szemük miatt nevezik őket “rojtosfejűeknek”, míg a nevükben szereplő “szarkasztikus” kifejezés a gúnyosan zárt szájukra utalhat.

Mikor 2 hím hal megpróbálja kimutatni dominanciáját, szélesre tárják a szájukat, hogy megállapítsák, ki a nagyobb hal. Távolról úgy néz ki, mintha csókolóznának.

A szőrös békahal

Míg a legtöbb hal sima, áramvonalas megjelenéséről ismert, a szőrös békahal vagy Antennarius striatus ritka kivétel. Az egyetlen csavar az, hogy ez nem szőr, hanem egy apró bőrnyúlvány, más néven spinula, amely segít ennek a halnak álcázni magát a korallok és a hínárok között.

A japán mazsolafa

Tudományos neve Hovenia dulcis, és a kelet-ázsiai hagyományos gyógyászatban évezredek óta használják. A japán mazsolafa nyersen és főzve is ehető gyümölcsöt terem: frissen fogyasztva a gyümölcshús íze körtére hasonlít, kiszárítva pedig a mazsolához hasonlóan fonnyadt és ráncos lesz.

A csukahal

Bár nem hangzik a világ legizgalmasabb élőlényeinek, ezek az állatok rendelkeznek a talán egyik legkülönlegesebb képességgel: képesek nyálkát termelni. A ragadozók támadásakor olyan nyálkás anyagot lövellnek ki, amely lezárja a szájukat és eltömíti a ragadozó kopoltyúit, lehetővé téve számukra a menekülést.

A tatu

A tatu arról ismert, hogy furcsa módon ásít és védőgömbökbe gurul. Eléggé ismert arról is, hogy rosszul lát és különös, hatalmas első karmai vannak.