9 társadalmi kísérlet, amely nem a terv szerint ment, és rengeteg dolgot derített ki rólunk

A tudósok és a nagy cégek szeretnek társadalmi kísérleteket végezni, hogy felfedjék az emberek igazi természetét. Néha a résztvevők áthágják a szabályokat, tetteik ellentétesek a logikával, sőt a pszichológusok sem értik, mi történik.

1. Ha egy mezőt felügyelet nélkül hagynak, az emberek vajon ellopják a terményeket vagy fizetnek érte?

Leírás: Egy mezőn önkiszolgáló területek voltak. Bárki felvehetett virágot, zöldséget vagy gyümölcsöt. Volt azonban mindegyiken egy árcédula és egy doboz, ahova be kellett dobni a pénzt. Mindenki maga döntötte el, hogy mit tesz.

Eredmény: szinte nem volt lopás. Néha az emberek még több pénzt hagytak, mint ami az árcédulán volt. A befolyt összeget jótékonysági célokra fordították.

2. Mi fog történni, ha egyes sofőröket büntetnek, másokat pedig megjutalmaznak?

Leírás: Egy kamera rögzítette a sebességet, amikor egy autó elhaladt előtte. A gyorshajtók pénzbírságot kaptak. Akik betartották a korlátozást egy köszönőlevelet és egy lehetőséget kaptak, hogy részt vegyenek egy olyan sorsoláson, ahol a büntetésekből befolyt összeget lehetett megnyerni. Ez a kísérlet része volt a Fun Theory reklámkampánynak, amelyet a Volkswagen hozott létre.

Eredmény: A kísérlet előtt az út ezen szakaszán 32 km/h volt az autók átlagsebessége, míg a kísérlet során csak 24 km/h. Ennek eredményeként a Svéd Közúti Közlekedési Társaság néhány ilyen sebességmérő kamerát telepített a nemzeti autópályák mentén.

3. Meg tudják-e különböztetni az emberek a tehetséget és a népszerűséget?

Leírás: Az U2 zenekar tagjai utcai zenésznek álcázták magukat és így ingyenes koncertet adtak egy New York-i metróállomáson. Általában nagyon nehéz a koncertjükre bejutni, mivel az összes jegyet eladják néhány óra alatt. Vajon a járókelők képesek lesznek felismerni a tehetséget az “ismeretlen” utcai zenészekben?

Eredmény: Az emberek nem figyelnek az efféle zenészekre, amíg ki nem derül a valóság. Hasonló kísérletet csináltak Cristiano Ronaldo-val Madridban is. Az emberek nem törődtek az ügyes futballistával, aki hajléktalannak volt öltözve és különböző foci “trükköket” csinált az utcán, egészen addig, amíg Ronaldo le nem vette a maszkot.

4. Mi fog történni, ha az emberek minden nap rossz hírt olvasnak?

Leírás: Bizonyos számú Facebook felhasználót megkértek, hogy minden nap valami negatív hírt, információt osszon meg, egy héten keresztül. A posztolt bejegyzések közül néhány nagyon szomorú volt. Összesen 689.003 felhasználó vett részt ebben a kísérletben.

Eredmény: Az ilyen hírek megváltoztatták a felhasználók online viselkedését és arra késztették őket, hogy gyakrabban osszanak meg ők is hasonló bejegyzéseket. Az ellenkező esetet is vizsgálták. Amikor a hírcsatorna tele volt pozitív hozzászólásokkal, az emberek boldogabbak voltak és gyakrabban voltak kedves megnyilvánulásaik.

5. Mi fog történni, ha egy munkanélkülinek havi 560 eurót fizetnek a semmiért?

Leírás: Finnországban 2000 ember kapott havonta 560 eurót 2 évig, a semmiért. Ezt a pénzt munkanélküli segély helyett fizették ki és az embereken nem kérték számon, hogy keressenek munkát. De még akkor is, ha lett munkájuk, vagy saját vállalkozásba kezdtek, továbbra is kapták ezt az összeget.

Eredmény: Egyes résztvevőknél jelentősen csökkent a stressz. 560 euró Finnországban meglehetősen alacsony jövedelemnek számít, ugyanakkor stabil, havi jövedelem volt, melynek köszönhetően az emberek választhattak olyan munkát, amit szeretnek, saját vállalkozásba kezdhettek, vagy folytathatták tanulmányaikat, hogy magasabb képzettséget szerezzenek. Ez a kísérlet sok embernek segített, hogy megtalálja önmagát és hat hónap múlva magasabb jövedelmű munkájuk volt, mint korábban.

6. Milyen hatással van a felnőttek támogatása a gyerekere?

Leírás: Egy tanár két egyforma csoportba osztotta a gyerekeket, szemük színe alapján. A kísérlet első napján a kék szemű gyerekek sok előnyt, dicséretet és támogatást kaptak, míg a barna szemű osztálytársaiknak különleges szalagokat kellett hordaniuk a nyakukon és megfosztották őket minden figyelemtől és kiváltságtól. A második napon a csoportok helyet cseréltek.

Eredmény: A kiváltságokkal rendelkező gyerekek csoportja a tanár támogatását érezte és tanulmányokban jobb eredményeket értek el. A másik csoport megalázottnak érezte magát és nehéz volt nekik megoldani még a legegyszerűbb feladatokat is. Ugyanez volt a helyzet akkor is, amikor a két csoportot megcserélték.

7. Hogyan látják magukat az emberek, és hogyan látják őket mások?

Leírás: Az FBI által kiképzett fantomkép rajzoló művész saját elmondásuk alapján rajzolta le a résztvevő nőket, anélkül, hogy azok látták volna magukat. Majd egy idegen elmondása alapján is megrajzolta ugyanazt a nőt. Így végül minden nő 2 portrét kapott magáról: ahogy saját magát írta le és ahogy egy idegen. A kísérletet a Dove szervezte.

Eredmény: Minden nő esetében radikálisan különbözött egymástól a két változat. Egy átlagember hajlamos eltúlozni a saját hibáit, míg az idegenek a teljes megjelenést látják, a pozitív tulajdonságokra összpontosítva.

8. Milyen hatással van egy taxiban szóló zene az utasokra?

Leírás: Egy taxis hetente egyszer megváltoztatta a zenét az autójában, majd figyelte milyen hatással van az utasok magatartására, és hogy hogyan értékelik később az adott sofőrt.

Eredmény: Amikor rock-zenét és retro dalokat játszott, rosszabb értékelést kapott. Az utasok többsége visszautasította a rap zenét, valamint a sofőr értékelése is még inkább csökkent. Néhány embernek tetszettek a korábbi évek populáris dalai. Pozitív hatást váltottak azok a zenék is, ahol a klasszikus zenét egy kis rock-kal ötvözték. Végül a sofőr úgy döntött, hogy csak klasszikus zenét tesz be. Amikor az emberek meghallották a kellemes zenét, jobb értékeléseket adtak.

9. Mennyire vagyunk egyformák?

Leírás: 67 embert hívtak meg DNS-tesztelésre, hogy megismerjék genetikai eredetüket. Majdnem minden résztvevő biztos volt gyökereivel kapcsolatban és sok előítéletük volt a többi nemzetiségűekkel szemben.

Eredmény: A vizsgálat megállapította, hogy a 67 ember közül egyik sem tartozott tisztán valamely fajhoz vagy etnikumhoz. Szinte mindenki, aki előítéletes volt egy adott nemzettel szemben, ők maguk is rendelkeztek azokkal a génekkel. A kísérlet után minden résztvevőnek megváltozott a magatartása és máshogy tekintett magára is, és a többi emberre is.