A 15 legtipikusabb kettős mérce, amiért biztosan nem te leszel a gyereked példaképe

A gyermekek kiegyensúlyozott lelki fejlődéséhez és a helyes erkölcsi értékek kialakításához elengedhetetlen a szülők következetessége és szavahihetősége.

Az előbbi két viselkedésforma, mert mindkét tulajdonság gyakorlatban is alkalmazandó, segíti a gyermekben alapvető igénnyé tenni azokat a dolgokat, amelyekre meg szeretnénk őket tanítani. Legyen szó illemről vagy életviteli alapelvekről, mi magunk kell élő példával járnunk előttük.

A következetesség keretet ad a viselkedésüknek, ezzel magabiztosan mozognak majd az adott szabályok között, illetve megértik, mit szabad és mit nem. Beszélgetés és játék közben el is magyarázzuk, mit miért és hogyan illik csinálni, ezzel is hozzájárulunk a fejlődésükhöz.

A saját magunk hozta szabályokat azonban nekünk is be kell tartani, máskülönben a kettős mérce elve érvényesül. Egy idő után azt vesszük észre, a gyermek nem vesz minket komolyan, majd meg sem hallja a mondanivalót. Vajon, miért? A gondatlan szülő magára vessen, hiszen bort iszik és vizet prédikál.

1. Megtiltják a gyereknek, hogy mobilozzon egész este, időkorlátot szabnak a képernyő előtti kikapcsolódáshoz. Ők magunk minden szabadidejükben a mobillal a kézben pihennek.

2. Az idősek tiszteletére tanítják a gyermeket, és arra, hogy adja át a helyét. Amikor eljön az ideje, a szülő nem teszi meg ugyanezt, hiába, ha csak figyelmetlenség miatt történt meg a dolog.

3. Megkövetelik, hogy a gyerek csendben és figyelmesen hallgassa őket. Eközben ők a saját szüleiknek nem adják meg ugyanezt

4. Egészséges étrendre nevelik a gyermeket, miközben ők gyors kaján, péksüteményen és nassolnivalón élnek

5. A gyermek tévé helyett olvasson, a felnőtt olvasás helyett tévézzen egész este

6. Leszidják a gyerekeket, amiért csúnyán beszélnek egymással. Mindeközben ugyanúgy beszélnek a családtagokkal, vagy már ember háta mögött. Ezt a gyermek akkor is meghallja, amikor nem hinnénk, hogy odafigyel

7. A közlekedési szabályok betartására tanítják a gyerekeket, de saját maguk sem tartják be azokat

8. A gyereket sportra kényszerítik, sokszor akarata ellenére, míg ők ügyet sem vetve erre, elhanyagolják magukat
Tanulásra, sikerre hajszolják a gyereket, eközben a saját góljaikért, ha van egyáltalán, semmit nem tesznek

9. Tanulásra, sikerre hajszolják a gyereket, eközben a saját góljaikért, ha van egyáltalán, semmit nem tesznek

10. A gyermek még csak nem is füllethet, mert megbüntetik. A saját hazugság bocsánatos bűn

11. A gyermeket már kicsi kortól kezdve idegennyelv órára és kéttannyelvű iskolába hordják. A szülők persze egy mukkot nem tudnak semmilyen nyelven

12. A gyerek nem szólhat idegenhez, ők viszont minden alkalmat megragadnak egy kis csevejre

13. Rendet tartatnak a gyermekkel. A saját életterük viszont mindig rendetlen

14. A gyermekeknek idejében ágyban a helyünk, ha álmosak, ha nem. Ők akkor fekszenek csak le, amikor már leragad a szemük

15. A pletykáról próbálják leszoktatni a gyermekeket, de az alkalmat soha nem hagyják ki, hogy kibeszéljék a szomszédot