A német emberek életének 10 részlete, ami nagy meglepetésként szokta érni az ide költözőket

Nem mindegy, hogy csak pihenési célból utazunk Németországra, ami alatt csak maximum azt vesszük észre, hogy a nyilvános fürdőkben nem mindig hordanak fürdőruhát és közösek az öltözők, vagy ide is költözünk, és megtapasztaljuk, hogy milyen is a német emberek élete, hogyan is zajlanak itt az átlagos hétköznapok. Sok olyan dolog van ugyanis, ami a világ más országaiból érkezők számára nagy meglepetést szokott okozni.

10 A legtöbb német lakásban a WC a falba van építve.

Nemet WC

Néhány német mellékhelyiségben számunkra is ismerős WC-csészékkel találkozhatunk, de a legtöbb esetben rejtett tartályos WC-ket telepítenek, vagyis a WC-k közvetlenül a falba vannak szerelve. Ezzel nemcsak helyet szabadíthatnak fel az adott helyiségben, de a takarítást is nagyban megkönnyítik.

9 A fürdőszobában általában van ablak.

Nemet furdoszoba ablak

A legtöbb német lakásban és házban nincs légkondicionáló vagy szellőztetőrendszer, bár a modern épületekben általában már sok helyen azért alap felszereltségnek számítanak. Ettől függetlenül a németek nagy része azonban még mindig az ablakok kinyitásával szellőztetik a lakást.

A fürdőszobákban sincs szellőztetőrendszer, helyette ablak van, ami praktikus, mivel segít megelőzni a penész nedvesség miatt történő megjelenését a fürdőszobákban.

8 Sok házban az ajtókat belülről csak kulccsal lehet bezárni.

Nemet ajtok

A német házak bejárati ajtajai könnyen kihívást jelenthetnek külföldről érkezők számára. Sok országban ugyanis a bejárati ajtók belső oldalán nincs kulcslyuk, helyette egy kis zárható retesz található, amit elfordítva könnyedén zárható az ajtó. Németországban azonban hozzánk hasonlóan a bejárati ajtók belsején is kulcslyuk van, így azokat belülről is csak kulccsal lehet zárni. Ez nagy meglepetésként szokta érni a külföldieket.

7 A szokásos német hűtőszekrények meglepően kicsik.

Nemet hutok

Amikor az idegen országból érkező emberek a bejárati ajtó okozta stresszt leküzdötték, egy másik meglepő dologgal kell szembesülniük, mégpedig, hogy a német hűtőszekrények olykor meglepően kicsik, köszönhetően annak a ténynek, hogy azok egy részét a beépített fagyasztók foglalják el.

Az sem ritka, hogy a hűtőszekrények konyhabútornak vannak álcázva, ami nagy meglepetésként szokta érni például az Oroszországból érkező embereket, akiknél ez egyáltalán nem szokás.

6 Két matracot használnak egy nagy helyett.

Nemet matracok

A Németországba költöző külföldiek először felháborodnak, majd megszeretik ezt a rendszert. A lényeg, hogy egy nagy helyett két kisebb matracot helyeznek a kétszemélyes ágyra: ezzel lehetővé téve, hogy mindkét fél a maga kis privát részén aludjon. Egyébként itt a nagy közös takaró sem szokás, helyette két kicsit használnak.

Hasonlóan furcsák tudnak lenni a német párnák is, melyek a szokásos téglalap alak helyett itt hatalmas, négyzet alakúak, általában félbehajtva. Ez kell is, mivel a német párnák túl puhák, ezért félbehajtás nélkül olyan, mintha ott sem lennének.

5 Amikor a németek költöznek, viszik magukkal a konyhát.

Nemet konyha

Furcsán hangzik, de Németországban a legtöbb albérletet és házat konyha nélkül bérlik. Beköltözéskor csak csupasz falak vannak, és kiköltözéskor szintén így hagyják magukkal, vagyis minden konyhabútort és eszközt magukkal visznek.

Ennek egyik legfőbb oka az albérletekkel kapcsolatos eltérő hozzáállás: itt az emberek sokszor évtizedekre bérelnek házat és lakásokat, vagyis a bérbeadónak nem túl jövedelmező a saját pénzén felépíteni a konyhát és karban tartani azt, míg a bérlő épp ellenkezőleg, szereti maga berendezni az egész lakást, mivel szinte a saját tulajdonának tekinti azt.

4 Szinte minden ablakon vannak redőnyök.

Nemet redony

A német kültéri redőnyök általában fémből készülnek, és lehetnek automatikusak vagy manuálisak. A vécéhez hasonlóan ezek is közvetlenül a falba vannak beszerelve, így gyakorlatilag olyan, mintha ott sem lennének.

Ennek a ténynek köszönhetően a németek nem használnak árnyékolókat vagy reluxákat, ráadásul jól el tudják szeparálni magukat az utcán sétáló emberektől, akik redőny nélkül könnyen beláthatnának a lakásokba.

3 A németek nem tárolják a hűtőszekrényben a tojást és a tejet.

Nemet tojastartas

,,A németországi tojásokat nem kezelik vegyszerekkel, mielőtt a boltok polcaira kerülnek, ezért egyrészt megőrzik természetes védőrétegüket, másrészt a kémiai kezelés hiánya miatt szobahőmérsékleten is tárolhatók. A tojások eltarthatósága ilyenkor 1-2 hét.” – mesélte

meglepve egy Németországba költözött amerikai.

Ez számunkra annyira nem meglepő, ahogy az sem, hogy Németországban szinte minden tej UHT (ultra magas hőmérsékleten pusztítják el a benne lévő baktériumokat), vagyis hűtés nélkül is 3-6 hónapon keresztül tárolható – hiszen nálunk is ez a jellemző.

2 A postaládák és a kaputelefonok itt kissé másképp néznek ki.

Nemet kaputelefonok

Egy orosz Youtuber

számolt be arról, hogy milyen nagy meglepetés volt számára az a tény, hogy a német házakban a bérlők személyes adatai is fel vannak tüntetve a postaládákon, illetve a kaputelefonokon sem a lakások száma, hanem az ottélő emberek neve látható – ez ugyanis náluk nem szokás.

1 Vasárnaponként a német lakásokban és házakban megáll az élet.

Nemetek vasarnapja

Németországban vasárnaponként szinte minden üzlet zárva van, és az emberek megpróbálnak minél kisebb zajt csapni. Ilyenkor senki nem hallgat zenét, nem nyír füvet – már csak azért sem, mert a szomszédai könnyedén feljelenthetik ezért.

Egyes városokban még a hét közepén is vannak “csendes órák” (általában 13:00-tól 15:00-ig), amikor a vasárnapokhoz hasonlóan nem lehet zajjal járó tevékenységet folytatni.