Mit árul el az alvási szokásotok a kapcsolatotokról?

Ti hogyan szoktatok felébredni?

Az Edinburgh-i Nemzetközi Tudományos Fesztiválon bemutatott pszichológiai tanulmányok szerint a párkapcsolatokban kialakuló változások azonnali hatással vannak arra is, milyen pozícióban alszanak a felek. Fontos kiemelni, hogy nem az a póz számít, amelyet a párok elalvás előtt vesznek fel, vagy az, amelyben elalszanak. Egyedül

az a pozíció számít, amelyben a párok éjjel alszanak, és amelyben reggel felébrednek.

Most két tanulmányt, Richard Wiseman professzor és Corinne Sweet pszichológus munkáit felhasználva szemléletes rajzokkal ábrázoljuk a kutatási eredményeket.

Rátok melyik jellemző?

1. A nászutas ölelés

Általában azoknál fordul elő, akik csak nemrég kezdtek randizni, vagy azoknál, akik hosszabb időt töltöttek külön egymástól. De azoknál a házas pároknál is gyakori, akiknek még mindig szenvedélyes a kapcsolata, és tele vannak szeretettel.

2. A beszélgetős póz

Azoknál a pároknál gyakori, akik között nagyon erős a kapcsolat, mégis úgy érzik, több időt kellene együtt tölteniük, illetve gyakrabban kellene beszélgetniük.

3. A csillagnéző ölelés

Itt mindkét fél a hátán fekszik, az egyikőjük pedig (általában az alárendeltebb fél) a másik vállán pihenteti a fejét. Ez a pozíció erős kapcsolatra vall, bár néha az egyik fél kényelmetlennek találhatja, hogy állandóan alkalmazkodnia kell a másik álláspontjához (illetve ebben az esetben: a pozíciójához).

4. A ringató ölelés

Ez a póz hasonlít az előzőhöz, mégis sokkal intimebb kapcsolatra vall. Azoknál a pároknál jellemző, akik nem félnek kimutatni az érzéseiket, akik gyengéden és odafigyeléssel bánnak egymással. Ugyanakkor itt is van egy alárendelt fél (általában a nő).

5. A “becsüllek”-póz

Ez a pozíció azt mutatja, hogy a felek tiszteletben tartják a másik privát szféráját. Az összeérintett fenék vagy hát arra utal, hogy szükségük van a társuk közelségére. Ezek a párok boldogok, és nagyon élvezik a kapcsolatukat.

6. A “szabadság”-póz

Gyakori azoknál, akik éppen most voltak túl egy nagy veszekedésen. Persze nem csak náluk fordul elő: arra is utalhat, hogy mindkét fél nagyon független és egocentrikus. Olyanok, akiknek nagy szüksége van a személyes térre.

7. Az ágy királya

Olyanoknál jellemző, akik nem tudják megfelelően kimutatni az érzelmeiket, ezért nagyon tolakodóan és önzőn viselkednek. Ez már az alvás közben is jól látszik.

8. Kiskifli-nagykifli

Ez a póz harmonikus, ugyanakkor szenvedélyes kapcsolatról árulkodik. A házasság első néhány évében nagyon elterjedt. A “nagykifli” képviseli a domináns felet, míg a “kiskifli” szereti érezni, hogy van valaki, aki megvédi őt.

9. A laza kifli

Hasonló az előző pózhoz, de ezek a párok több szabadságot engednek a másiknak. Ennek a póznak két különböző értelmezése létezik:

1. Egy szenvedély nélküli kapcsolatról van szó, vagy legalábbis az egyik partner így érzi. Ennek a félnek már nincs akkora szüksége a fizikai kontaktusra, vagy egyszerűen elégedetlen már a partnerével.

2. A másik értelmezés szerint a háttal fekvő fél így provokálja a másikat, akitől azt várja, hogy határozottabban fejezze ki az érzelmeit. Ez a fél több figyelemre vágyik.

10. A lábölelés

Ezek a párok nem bújnak szorosan egymáshoz, de összeérintik a lábukat. Az ő kapcsolatuk általában nagyon harmonikus, a felek kölcsönösen bíznak egymásban. Teret engednek egymásnak, ugyanakkor szeretik érezni, hogy a másik ott van mellettük.

Forrás