Pszichológus: 9 dolog, amit egy intelligens ember sosem tenne meg!

Az intelligenciát leginkább a tanulással kötjük össze, azonban szoros kapcsolatban áll azzal is, hogy hogyan alakítjuk, hogyan álljuk meg a helyünket az életben. Az intelligencia összefüggésben áll az átélt élettapasztalatokkal, és az alkalmazkodóképességgel.

Szakértők szerint az a diák, amely jelesre vizsgázva zárta az iskolát, de végig csak a könyveket bújta, hiába halmozott fel óriási tudást, ha konkrét helyzetben nem kamatoztatta tudását, nem próbálta ki képességeit.

„Az intelligenciát a tapasztalatok által szerezzük, és ez egy olyan változó, amelyen az évek során javíthatunk, nem feltétlenül örökletes tulajdonság. Amit a szakirodalomban IQ-nak nevezünk, nem más, mint az egyén szellemi életkorának a biológiai életkorral való szorzata. A gyermek szellemi kora például nem képes lépést tartani a biológiai életkorral, ha ez a gyermek nem alkalmazza azt, amit megtanult” – mondja Alexandru Pleşea pszichológus.

A szakember úgy véli, hogy az intelligens emberek általában kreatívak, nagylelkűek, hálásak, alázatosak és figyelmesek.

Éppen ezért egy intelligens ember soha nem tenné meg az alábbiakat:
1. Az intelligens emberek nem koncentrálnak a hátrányokra

“Az intelligens emberek a gondolatokat a valóság megteremtéseként tekintik. Ha csak negatív gondolatokra koncentrálsz, akkor az életed továbbra is negatív lesz. Az okos emberek tudják, hogy az élet sokkal jobb lesz, ha megtanulnak tudatosan álmodni, létrehozni, építeni, csodálni és természetesen szeretni” – véli a szakember.
2. Az intelligens emberek nem menekülnek el a problémák elől

“Akarjuk vagy sem, problémák mindig lesznek az életben, elkerülhetetlenek. Problémák merülnek fel a munka, a pénz, a család, az egészség stb. kapcsán. Az intelligens emberek amikor szembesülnek a problémákkal, a legjobb megoldást keresik. Amikor elesnek, felállnak és tovább lépnek. Bátran szembenéznek a félelmeikkel, és minden nehézségben a fejlődés lehetőségét látják” – mondja Alexandru Pleşea.
3. Az intelligens emberek nem foglalkoznak a körülöttük lévők véleményével

“Az intelligens emberek nem engedik, hogy mások negatív véleménye megakadályozza őket abban, hogy boldog és sikeres életet éljenek. A világ tele van cinikus, szkeptikus és gyűlölködő emberekkel, de aki intelligens, olyan emberekkel barátkozik, akikkel megoszthatja pozitív gondolatait, szellemi értékeit. Úgy tartják, hogy ha a legokosabb ember vagy a szobában, azt jelenti, hogy nem a megfelelő szobában vagy” – mondja a pszichológus.
4. Az intelligens emberek nem pazarolják az idejüket

“Az intelligens emberek olyan hétköznapi szokásokat alakítanak ki, amelyek elősegítik a gyorsabb és hatékonyabb munkát. Nem vonják el a figyelmüket a jelentéktelen és szükségtelen apróságok. Azt is tudják, hogy nem dolgozhatnak állandóan, az agynak időnként pihenésre van szüksége” – állítja Alexandru Pleşea pszichológus.
5. Az intelligens emberek nem várnak azonnali eredményre

“Az intelligens emberek meg vannak győződve arról, hogy azok, akik türelmesen tudnak várni, nagyobb sikerre számíthatnak. A legtöbb ember mindent megszerez, amit akar, pontosan akkor, amikor azt megkívánja. Az intelligens emberek tudják, hogy keményen meg kell dolgozniuk azért, amit akarnak, és munkájuk eredménye csak egy idő után látható. Egész életükben kitartóak és sikeresek” – mondja a pszichológus.
6. Az intelligens emberek nem arra koncentrálnak, amit nem tudnak irányítani

“Minden nap szembesülünk olyan dolgokkal, amelyeket nem tudunk irányítani, pl. forgalmi dugó, nehéz természetű emberek stb. Az intelligens emberek nyugodtak maradnak minden helyzetben, mert tudják, hogy a negatív érzelmek mennyire ártalmasak.”
7. Az intelligens emberek nem vesztegetik az idejüket olyanokra, akik rossz hatással vannak rájuk

“Az intelligens emberek mindig hasonlóan intelligens emberekkel barátkoznak. Azokra szakítanak időt, akikkel azonos elképzeléseik és érdekeik vannak. Tisztában vannak vele, hogy nem lenne hasznos, ha negatív emberekkel töltenék az időt.” – fejti ki a szakember.
8. Az intelligens emberek nem arrogánsak

“Soha nem fogod hallani, hogy intelligenciájukkal dicsekednének; és ez azért van, mert általában visszahúzódóak, amikor erről van szó, és nem érzik szükségét annak, hogy elkiabálják, mennyire okosak. Nem büszkélkednek soha az elért sikerekkel és díjakkal.”
9. Az intelligens emberek hisznek a jóban

“Az intelligens emberek tudják, hogy a világ nem körülöttük forog. Hisznek a jóság hatalmában, és tudják, hogy a jó cselekedetek egy napon visszatérülnek” – mondja a pszichológus.